Ártalmas lehet a spinning?

A spinning edzésen résztvevők olyan zajszintnek teszik ki hallásukat, ami kilencszer magasabb, mint az ajánlott.

Egy, a Massachusetts államban végzett tanulmányban jutottak arra a következtetésre a kutatók, hogy a spinning órák zajszintje kilencszer magasabb, mint az ajánlott.

Az Egyesült Államokban, Bostonban folytatott, a spinningórákon szóló hangos zenét vizsgáló tanulmány néhány nyugtalanító eredményre jutott. A vizsgált csoportok zajszintje átlagosan kilencszerese volt egy egész 8 órás munkanapon tapasztalható ajánlott zajkibocsátásnak.

A spinning edzés résztvevői 100dB-nél nagyobb zajszintnek voltak kitéve több mint 30 percig. A megfigyelt spinningórák hossza körülbelül 45 perc volt, ami azt jelentette, hogy a résztvevők hallása több mint 100dB-nek voltak kitéve a teljes edzés kétharmadában.

szobabicikli

Ez a zajszint messze meghaladja a javasoltat, ugyanis az Országos Foglalkozás Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet (NIOSH) nem ajánl naponta több mint 15 percet 100dB vagy azt meghaladó zajban eltölteni.

Különösen azok vannak kitéve a halláskárosodás veszélyének, akik rendszeresen részt vesznek a spinning órákon, mint például maguk az oktatók és azok, akik hetente többször járnak ilyenfajta edzésre. Ezekben az esetekben az ajánlások figyelmen kívül hagyása komoly következményekkel járhat a hallásra és a halláskárosodás akár maradandó is lehet.

A tanulmány szerint a fitnesz károsíthatja a hallást, hiszen ezek az eredmények 17 bostoni spinningcsoport vizsgálatán alapulnak, ahol a zajszintet egy SoundMeter Pro nevű okostelefon alkalmazásával mérték. Az okostelefonokat az órákon résztvevők kerékpárjaiba helyezték el.

Annak ellenére, hogy csak a spinning szekciót vizsgálták meg a kutatásban, az eredmények más típusú fitnesz tevékenységekre is irányadóak lehetnek, hiszen hasonló vizsgálatokat végeztek a testépítők és a zumba órák között egyaránt.

Forrás: bostonmagazine.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index