Amiből hirtelen gond lesz 50 év felett – 1.rész

Ha valaki elmúlt 50 éves, egyes betegségek minden átmenet nélkül és fájdalmasan törhetnek rá. Azok a kellemetlenségek pedig, melyek miatt fiatalabban talán nem idegeskedtünk, középkorúként nagyobb problémaként jelentkeznek. Miből lehet hirtelen gond 50 év felett?

Talán életünk korábbi szakaszában is voltak itt-ott fájdalmaink, panaszaink ezzel-azzal, ám az biztos, hogy kevésbé vettük őket komolyan. 50 év felett azonban ezekből az akkor még semmiségnek tekintett tünetekből is komolyabb baj lehet.

Egyes betegségek 50 év felett kezdenek megmutatkozni, s ekkor les ránk leginkább a szívroham, a stroke, vagy a gyengülő csontok problémája is.

Melyek azok az egészségügyi gondok, melyek 50 év felett különösen veszélyesek ránk nézve és hirtelen jelentkeznek?

1.Szívinfarktus: a szívroham miatt évente emberek ezrei halnak meg. Egy 50 éves embernek 2-ből 1 esetben szívinfarktusa van, ha rosszul lesz. Mellkasi fájdalom, légszomj, hátba, vállakba, nyakba sugárzó, hasító fájdalom jellemzi. Izzadni kezd, szédül, hányingere lehet. A kockázat kisebb, ha nem vagyunk túlsúlyosak, nem dohányzunk és végzünk valamilyen testmozgást.

2.Stroke: ha a vér nem jut el az agy egyes részeibe, ahogyan kellene, azon a területen az agyi sejtek elkezdenek elhalni. Azonnali segítségre van szükség, ha 50 év felett hirtelen gyengeség tör az emberre, zsibbadást érez az arcán, karjaiban, lábaiban, összezavarodik, beszédével probléma akad. Ha a vérnyomásunkat kordában tartjuk, ellenőriztetjük, alacsony koleszterinszintet biztosító étrendet tartunk, kezeljük a stresszt, nem dohányzunk és végzünk testmozgást, ennek az esélye is jóval kisebb.

3.Aneurizma: az egészséges életmóddal ennek valószínűsége is csökkenthető – az aneurizma akkor történik meg, ha az artéria fala gyengül, kifelé dudorodik. Ha ez a fal enged, súlyos belső vérzést vagy stroke-ot válthat ki. Tünetei a fájdalom, hányinger, szédülés, nyirkos bőr és gyors szívverés.

4.Epekő: az epe megkeményedett darabkáit jelenti az epekő, mely szintén problémát okozhat 50 év felett. Az epekövek azért jönnek létre, mert a szervezetet hulladékától megszabadulni segítő folyadék megszilárdul. Az epekövek megrekednek az epehólyagból kivezető úton, azaz a máj alatt. Méretük lehet homokszemhez hasonló, de akár egy golflabdával egyező is. Komoly fájdalom származik belőlük. Túlsúly, valamint cukorbetegség és Crohn-betegség esetén nagyobb eséllyel alakulnak ki. Sőt, akkor is, ha valaki keveset mozog.

5.Akut pancreatitis: a hasnyálmirigy-gyulladás szintén hirtelen okozhat problémát 50 év felett. A hasnyálmirigy termeli az enzimeket és hormonokat, amelyek az inzulinhoz hasonlóan segíti az emésztést. Súlyos hasi fájdalmat, hányingert és hányást, lázat okozhat, s életveszélybe sodorhatja a pácienst. A tünetek esetén azonnali orvosi segítségre van szükség. Túlzásba vitt alkoholfogyasztás, túl magas kalcium- és trigliceridszint is kiválthat hasnyálmirigy-gyulladást.

6.Törő csontok: bár ez bármely életkorban előfordulhat, azért amint idősebbek leszünk, gyakoribb lehet a csonttörés. A csontvesztés hivatalosa neve osteoporosis, azaz csontritkulás, s különösen jellemző az 50 éves kort átlépett nőknél. A kalcium- és a D-vitamin meggátolhatja a folyamat rosszabbodását, s bizonyos gyógyszerek is segítenek abban, hogy a csontok egészségét minél tovább megőrizhessük, vagy újraépítsük.

7.Szédülés: Ha 50 év felett olykor hirtelen elkap bennünket a szédülés, a belső fülben levő apró kristályok, melyek az egyensúlyt segítenek kontrollálni, elmozdulnak. Idősebb korban ez gyakoribb, talán mert a kristályok nem maradnak megfelelően a helyükön. Az orvos segíthet rajta egy speciális mozdulatsorozattal, amelynek köszönhetően a kristályok a helyükre kerülnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.