Alvási nehézségek és figyelemzavar

Mi az az ADHD, és pontosan mi köze van az alváshoz?

Az ADHD angol szavak rövidítéséből jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredő zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

Ez az állapot általában gyermekkorban kezdődik, de a felnőttkort elérve sem szűnik meg. A kutatások bebizonyították, hogy összefüggés van az ADHD és az alvászavar között. Mit jelent ez pontosan?

Hogyan ismerhető fel az ADHD?

A hiperaktivitás jellemzője a gyors koncentrációvesztés, a mozgáskényszer, vagy a gyakori figyelemzavar. Gyerekek esetében erre utalhat a gyenge teljesítmény az iskolában, az elszigeteltség és ezzel együtt a szociális kapcsolatok csökkenése. Ezek a fiatalok még több figyelmet igényelnek szüleiktől, tanáraiktól egyaránt.

ADHD és az alvás

A megfigyelések különböző alvási problémákkal kötik össze az ADHD állapotát. Azoknál a gyerekek, akik súlyos figyelemzavarral küzdenek, gyakori a napközben jelentkező álmosság, fáradtság, illetve az alvási nehézségek oka sok esetben az éjszakai pihenés során kialakuló rendellenes légzés. Ezeket a problémákat feltárva és kezelve, általában javul a hiperaktív gyermek állapota is.

alvás

Alvászavar felnőtteknél és gyerekeknél

A fiatalok és a felnőttek eltérően kezelik az álmosságot. Míg az idősebbeknél a lassabb mozgás és gondolkodás jellemző, addig a gyerekek túlkompenzálják a fáradtságot, ezért hajlamosak érzelmi kitörésekre, agresszivitásra és fegyelmezetlen, rendetlen viselkedésre.

ADHD kialakulásának okai és hosszú távú következményei

A rendellenesség kialakulásának pontos okai egyelőre ismeretlenek az orvostudomány előtt, azonban a szakértők azt gyanítják, összefüggés van az agy abnormális fejlődése és a terhesség alatti dohányzás esetében is.

Azok, akiknél kezeletlenül marad a figyelemzavar, és az ezzel összefüggő alvási nehézségek, érzelmileg labilisabbakká válnak, megnő a kockázata az alkoholizmusnak és a drogozásnak, megoldásként használva azokat a problémák kezelésére.

Forduljunk orvoshoz!

Ha gyerekünknél alvási nehézségeket veszünk észre, vagy tanárai panaszkodnak rá magatartása, iskolai teljesítménye miatt, ajánlott kivizsgáltatni, hogy milyen tényezők okozzák a problémát! Ebben kérjük szakorvos segítségét, hogy a zavarokat kezelve mielőbb visszaálljon a gyermek viselkedése az életkorának megfelelőre!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.