Alvás és a gének kapcsolata!

Tízezernél több európai ember génjeinek elemzése azt mutatta, hogy egy bizonyos génváltozattal élő embereknek nagyobb az alvásigényük – idézte egy európai összefogásban készült kutatás eredményét a BBC hírportálja.

A tanulmányba bevont embereket kikérdezték pihenőnapi alvási szokásaikról, vérmintájukból pedig DNS-elemzést végeztek. Kiderült, hogy minden ötödik európai hordozza az ABCC9 jelű gén egyik változatát, amelynek jelenlétében átlagosan harminc perccel hosszabb volt a résztvevők alvásigénye. Jelentős eltérések vannak az emberek alvásigényében, Margaret Thatcher például jól elvolt napi négy órányi alvással, Albert Einsteinnek viszont 11 órára volt szüksége ahhoz, hogy kipihentnek érezze magát. A mostani európai tanulmányhoz az Orkney-szigeteken (Skócia), Hollandiában, Olaszországban, Észtországban és Németországban toboroztak önkénteseket.

alvas

Munkájuk második szakaszában ecetmuslicáknál is megvizsgálták a sejtek energiaszintjének érzékelésében részt vevő ABCC9 gén szerepét a kutatók. Megállapították, hogy azok a muslicák, amelyeknél nem volt jelen a gén, a normálisnál jóval – három órával – kevesebbet aludtak.

Eddig hat gént találtak, amelyek valamilyen módon kapcsolatban vannak az alvási szokásokkal, tanulmányozásukkal az alvás szabályozási folyamatainak és egészségre gyakorolt hatásának megismeréséhez juthatnak közelebb a szakemberek. A tanulmányt szerzői a Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.