Öt tipp a jó alvásért!

Semmi sem hasonlítható egy jó éjszakai alváshoz, ami után másnap reggel pihenten és frissen ébred az ember.

Sokan azonban nehezen alszanak el, vagy éppen állandóan felébrednek az éjszaka folyamán Dr. Joanne Getsy, a Drexel Alvásközpont igazgatója szerint a pihentető alvás titka csupán öt egyszerű trükkben rejlik.

Feküdjünk le mindig ugyanabban az időpontban!

Gyakran segít, ha ugyanabban az időben fekszünk le és kelünk fel. Ilyenkor ugyanis “beprogramozzuk” az agyunkat, és egy idő után valóban ugyanabban az időpontban, ébresztőóra nélkül is felébredünk magunktól, este pedig könnyebben elalszunk.

Legyen sötét a szobában!

Ahogyan közeledik a reggel, és felkel a nap, az agyunkban olyan kémiai folyamatok indulnak el a fény hatására, amitől felébredünk. Ezért ha valaki rosszul alszik, érdemes megnéznie, hogy milyen fények szűrödnek be a szobába. A legkisebb is számít, kapcsoljuk ki még a tévét, telefont vagy bármit, ami kicsit is világít.

alom20

Hangolódjunk az alvásra!

Egy pörgős nap után nem csoda, ha képtelenek vagyunk elaludni. Ilyenkor érdemes lazítani, ráhangolódni az alvásra. Csakúgy, mint gyerekkorunkban, amikor még rutinja volt a lefekvésnek: vacsora, fürdés, esti mese. Ez nem csak a kicsiknél működik, tehát vegyünk egy kád forró fürdőt és olvasgassunk, ez jobb mintha bárányokat számolgatnánk.

Ne szunyókáljunk napközben!

Azok, akik rossz alvók, többnyire szeretnek napközben szundítani egy keveset. Ez azonban egy ördögi körhöz vezet, hiszen este kevésbé fáradtak, ami újból megnehezíti az elalvást. Persze indokolt esetben, például azoknál, akik váltott műszakban dolgoznak, a délutáni alvás elengedhetetlen. Sőt a szundikálás az öregedés egyik természetes velejárója, ekkor is érdemes azonban konzultálni a háziorvossal.

Felejtsük el az altatókat!

A legegyszerűbb megoldás, ugyanakkor a legrosszabb is. Egyrészt mert még a legenyhébb altatók  is veszélyesek lehetnek, másrészt idővel előfordulhat, hogy nélkülük már aludni sem tudunk. Ráadásul a gyógyszerekkel sosem érhető el olyan minőségű alvás, mintha magunktól aludnánk el. Ha mégis bevesszük az altatót, fontos, hogy csak orvos felügyelete mellett szedjünk!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.