Diszkriminatív álmok?

Íme, a jó öreg kérdés egy kicsit más megközelítésben: „Színesen álmodunk?” Milyen színűek az emberek álmunkban? Milyenek az álmok valójában?

Egy kutatás szerint az álmok rasszbeli összetétele általában azt az arányt adja vissza, ami a hétköznapokban is megfigyelhető a különböző emberi rasszok tekintetében. Steve Hoekstra, a Kansas Wesleyan Egyetem pszichológusa szerint az álmodó személy saját rassza is számít.

„Ha például fekete diák vagy egy főleg fehérekből álló iskolában egy túlnyomórészt fehér közösségben, többet álmodsz fehér emberekről, mint más feketék más közösségekben” – nyilatkozta Hoekstra a LiveScience online lapnak. „De az is biztos, hogy többet álmodsz feketékről, mint a legtöbb ember a közösségedben.

A kutatás ötlete érdekes módon tényleg egy álomból eredt. Hoekstra felesége, Anne, egy álma után megjegyezte, hogy egy ázsiai személyről álmodott. Csodálkozva tűnődött el azon, miért nem álmodik gyakrabban ázsiaiakról, különösen azért, mert még egy koreai származású fogadott testvére is van.

álom

Hoekstra 66 egyetemistát kért meg egy rövid kérdőív kitöltésére a túlnyomórészt fehér embereket tömörítő egyetemen. Ezt követően megkérte kollégáit a hagyományosan fekete többségű Winston-Salem Állami Egyetemen, hogy ott is töltessék ki a kérdőívet hatvan hallgatóval. A válaszadók a rasszbeli összetételre vonatkozó kérdésekre válaszoltak valós hétköznapjaikban és álmukban. A kérdések televíziózási szokásaikra, műsorválasztásukra is kitértek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a valós rassz tényleg számít az álomvilágban: az alanyok arról számoltak be, hogy az álmukban legnagyobb arányban szereplő emberek megegyeztek az álmodó saját rasszával. A rasszbeli megoszlás az álomban többnyire megegyezett az álmodó személy valós hétköznapjaiban tapasztalt rasszbeli megoszlással. Az eredmények a feketék és a fehérek esetében egyaránt igaznak bizonyultak.

alvaszavar3

A Dreaming folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint a televízió is egyértelműen belopózik az álmainkba. A többet tévéző alanyok több fekete személyről számoltak be az álmaikban, mint fehérekről. Ha valaki sokat néz sportközvetítéseket és szórakoztató műsorokat, nagyobb eséllyel álmodik több feketéről, valószínűleg azért, mert ezekben a műfajokban nagyobb arányban szerepelnek feketék, mint más műsorokban.

Hoekstra még nem tudja, lesz-e folytatása a kutatásnak, de ha igen, alaposabban meg fogja vizsgálni a média szerepét az álmokban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.