Azok a pihentagyú karcsúak!

Azoknak, akik széltükben hosszabbak, mint álltukban, bizony érdemes elgondolkodniuk azon, hogy a zsíros húsokról szövögetett álmaikat füstbe ment tervként kezeljék.

Néhány kutatási eredmény érdekes összefüggéseket talált az alvás és a túlsúly között. Dr. Robert Verona és norfolki, valamint virginiai kollégáinak jelentése szerint, a túlsúlyos emberek kevesebbet alszanak, mint a normális testsúllyal rendelkező társaik.

A helyes súly-magasság arány jelzésére szolgáló testtömeg index (azaz BMI = Body Mass Index) vizsgálata során jutottak erre a következtetésre. Az elégtelen mennyiségű alvás az agyban változásokat eredményez, ezáltal a hormonok elválasztásának abnormális megváltozásához vezet. bmi13

Ennek következménye pedig jó néhány egészségügyi probléma, például egész napos álmosság, gyors hangulatingadozás, depresszió, megváltozott étkezési szokások és nagyobb éhségérzet, amik következtében további alvászavarokkal zárul be az ördögi kör.

Az átlagember kevesebbet alszik éjszakánként napjainkban, mint száz évvel ezelőtt. Ahogy csökkent az átlagos éjszakai alvásidő, úgy növekedett a túlsúly és annak hűséges útitársa a cukorbetegség.

A normál súlyú emberek naponta átlagosan 16 perccel alszanak többet, mint a túlsúlyosak, ez pedig azt jelenti, hogy az egy éjszakára jutó alvásidő akár 20-30 perccel való megnyújtása, esetleg segíthet a súlyfeleslegtől való megszabadulásban.

Egy másik tanulmányból az derül ki, hogy az emberek nem csak kevesebbet alszanak napjainkban, hanem az alvásuk kevésbé pihentető. Úgy tűnik, hogy az ún. ,,pihenésszegény alvás" napjaink modern és iparosodott társadalmának köszönhető.

Az emberek fáradtan kelnek fel reggelente és az egész napjukat ingerlékenyebben töltik, kevésbé tudnak koncentrálni, és talán rosszabb teljesítményt nyújtanak a munkájukban, még annak ellenére is, hogy elegendő számú órát töltöttek alvással.

A ,,pihenésszegény alvás" számos betegségben is szerepet játszik, mint például a szívbetegségek, a fibromyalgia (krónikus, nem gyulladásos fájdalomszindróma), a depresszió és a diabétesz kialakulásában. Alváskor a test tulajdonképpen gyógyítja önmagát fizikailag, szellemileg de még érzelmileg is.

shutterstock_8455963014

Az alvás legalább annyira fontos, mint a légzés! Az amerikai alváscentrumok ajánlásokat készítettek arra vonatkozóan, hogy mennyi alvásra van minimálisan szükségünk naponta:

• Csecsemők/gyermekek: 17-18 óra naponta

• 4 éves kortól: 10-12 óra naponta

• 10 éves kortól: 9-10 óra naponta

• 18 éves kortól: 8-9 óra naponta

• 30 éves kortól: 7-8 óra naponta

• 60 éves kortól: 6-7 óra naponta

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.