Az alvászavarok sebészi kezelése

Az alvászavarok közül az elzáródásos alvási légzészavar miatt operált betegek éjszaka jobban alszanak, és kevésbé álmosak a nap folyamán.

Alvászavarok műtét általi kezelése

A vizsgálat alapján a sebészi beavatkozás a nem sebészi kezeléssel ellentétben, nagymértékben csökkenti a nappali álmosságot, ami gyakori velejárója a betegségnek. „A betegek műtét után javuló nappali éberségről számolnak be.” – mondta Dr. Kathleen L. Yaremchuk, a Henry Ford Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője.

Az elzáródásos légzészavar szindróma, melynek lényege a felső légutak részleges vagy teljes elzáródása alvás közben, a férfiak 4, a nők 2 %-át érinti. Növeli a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a pangásos szívelégtelenség, az agyvérzés és a halál kockázatát.

műtét

Ez az alvási rendellenesség abból ered, hogy alvás közben a légút a torokban összeesik. Az elzáródás hangos horkolást és periódikus légzéskimaradást okoz, éjszakánként akár száz alkalommal. Ez nagyfokú nappali álmossághoz vezet, ebből következően romlik az életminőség és fokozódik a balesetek kockázata. Kezelése általában konzervatív.

Egyik formájában, a légútban folyamatos pozitív nyomást biztosítanak egy gép segítségével. A sebészi kezelés lényege, hogy a légutat tágítják, például a még meglévő torokmandulák kivételével vagy a szájpadon végzett beavatkozással. Dr. Yaremchuk és szerzőtársa, Brandy Tacia szerint a sebészi beavatkozás jobban segít megszabadulni a nappali álmosságtól, mint az állandó pozitív nyomásos terápia.

Forrás: https://napidoktor.hu/index