Álomkóros cecelégy

A cecelegyek által terjesztett afrikai álomkórt és annak szarvasmarhákat sújtó változatát tanulmányozó kutatók két génre bukkantak.

A két gén ismeretével a későbbiekben úgy válogathatják ki az állatállományt, hogy azok a betegségnek jobban ellenálljanak. Brit és dél-koreai kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában tették közzé tanulmányuk eredményét.

Az afrikai álomkórt a Trypanosoma nevű egysejtű parazita idézi elő, amelyet a cecelégy terjeszt. A kórokozó már a cecelégy beleiben szaporodni kezd, majd annak szúrásával átkerül a következő áldozatra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente mintegy 30 ezer ember betegszik meg álomkórban Afrikában.

malaria7

A parazita a szarvasmarhákat is megfertőzi, az afrikai trypanosomiasis – melyet a helyiek a zulu eredetű "nagana" (levert) elnevezéssel illetnek – a becslések szerint 4-5 milliárd dollárnak megfelelő (760-950 millió forint) kárt okoz évente.

A genetikai elemzések eredményeként most felfedezett két gén ismeretében a tenyésztők azonosíthatják a betegségnek leginkább ellenálló állatokat, így a későbbiekben jelentősen csökkenthetik a károkat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.