A harisnyás alvás a nyerő?

A kompressziós harisnya viselése a visszérbetegség kezelésének fontos eszköze, azonban úgy tűnik, hogy az éjszakai viselése is előnyökkel járhat.

A kompressziós harisnya viselése a visszérbetegség kezelésének fontos eszköze, azonban a legújabb kimutatások szerint hatásos lehet egy bizonyos alvászavar, az úgynevezett alvási apnoe enyhítésében is. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa a kompressziós harisnya viseléséről beszélt.

Alvászavar és krónikus vénás elégtelenség

Az olaszországi Brescia Egyetem egyik kutatócsoportjának az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmánya szerint: a kompressziós zokni nappali viselése a vénás elégtelenségben is szenvedő betegekben csökkenti az alvási apnoe vagy más néven éjszakai légzéskimaradás tüneteit.

Az éjszakai légzéskimaradást (apnoe), a légúti izomzat alvás közbeni összeesése okozza, ami legalább 10 másodperces légzéskimaradáshoz vezet, mielőtt az agy ismételt ingerének hatására a légzőizmok összehúzódnak és légutak ismét megnyílnak. Ez az állapot hosszútávon súlyos következményekhez vezethet. A legtöbb beteg nincs tudatában a problémának, és leginkább a horkolás, a többszöri hirtelen felébredés, a levegő után kapkodás, valamint a rendszeres másnapi fáradtság, a csökkent koncentrálóképesség, lelassultság jelzi, hogy az éjszakai alvás nem megfelelő. Hosszú távon magasvérnyomás betegség alakulhat ki, fokozódik a szívinfarktus és a szélütés kockázata. Leggyakrabban túlsúlyos betegek érintettek.

alvás

A nyugodtabb alvásért

Krónikus vénás elégtelenség akkor jelenik meg, amikor a vénák nem képesek az oxigénszegény vért visszajuttatni a szív felé. Ez leggyakrabban a láb vénáinál fordul elő. A kutatók korábban kimutatták, hogy ilyenkor a lábakban felhalmozódott folyadék éjszaka, fekvő helyzetben kezd visszaáramlani a fej irányába, a nyaki szövetekben felgyülemlik és a gége ismétlődő összeeséséhez, így légzéskimaradáshoz vezethet.

A tudósok arról számoltak be, hogy ha vénás elégtelenségben szenvedő betegek egy héten keresztül napközben kompressziós zoknit viseltek, az óránkénti légzéskimaradások száma 36%-kal csökkent. Ennek hátterében az állt, hogy a kompressziós harisnyát viselő betegeknél napközben kevesebb folyadék gyűlt össze az alsó végtagokban és emiatt csökkent az éjszaka folyamán a nyakba áramló folyadék mennyisége is. Azt egyelőre nem vizsgálták, hogy a másnapi tüneteket ez hogyan befolyásolta.

A vizsgálat eredménye figyelemre méltó, hiszen az alvási apnoe kezelése egy éjszakai lélegeztető maszk viselésével történik, ami nemcsak kényelmetlen, de drága is. A vizsgálat hátránya, hogy kevés betegen, (mindössze 12) és rövid ideg végezték, de mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy az igen költséghatékony kompressziós zokni viselésének, a „nehézláb-érzés” csökkentésén, a vénás fekélyek megelőzésén kívül más területeken is lehetnek jótékony hatásai. Hangsúlyozni kell, hogy ezek egy kutatás eredményei, és az alvásproblémákkal küszködők mindenképpen szakembert keressenek fel a probléma megoldására.

alvás

Mit lehet még tenni?

A vénás elégtelenség jól ismert tünetei a lábdagadás, nap a folyamán erősödő fáradtságérzés a lábakban, éjszakai lábgörcsök, a bőrtünetek mint, a boka feletti bőr barnás elszíneződése, az ekcéma, később lábszárfekély megjelenése ellen a „gyógyszer” a kompressziós zokni napközbeni viselése. Emellett ajánlható: a meleg-hideg váltózuhany, vénás torna, az úszás, biciklizése, de a túl magas sarkú cipők kerülése, a túlsúly leadása vagy a hosszantartó állás kerülése is – ismétli dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa.

Bizonyos tüneteken a gyógyszeres kezelés is enyhíthet. Amennyiben a vénás elégtelenséghez a kitágult visszerek vezettek el, akkor javasolt ezek eltávolítása műtéttel, esetenként szklerotizációval, amely során egy speciális anyagot fecskendeznek a vénába, amely annak falát összetapasztva megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát. Ez utóbbi azonban csak kisebb kaliberű vénákon, és csak bizonyos esetekben végezhető el.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.