Almás, körtés, gránátalmás – vidám újévi italok mennyei ízekkel!

Egyszerű trükkök és hozzávalók, mégis kifejezetten ünnepi ízvilág a  buli utáni pihenős napokra tervezve: próbáljunk ki néhány könnyed, ünnepi koktélváltozatot, almából, körtéből, gránátalmából!

Ha szeretjük a könnyed, kellemes ízeket, a nem túl megterhelő koktélokat, keverjünk néhány igazán egyszerű és finom ünnepi italt – melyet egyébként akár partykon is bevethetünk.

1.Alma jégkockákon:

A szénsavas, erős almabor egy extra „rúgást” ad ennek az italnak! Újévi koktélként szolgálhatjuk fel vagy ünnepi party italként, de egy hosszú téli nap utáni estén is nagyon jól fog esni! 5 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók: jég, 1 evőkanál Calvados vagy Applejack gyümölcspárlat, 1 evőkanál juharszirup, 1 evőkanál citromlé, egy kevés őrölt fahéj, ½ csésze hűtött, erős almabor. Almakarikát is tehetünk bele, ez szabadon választható.

Töltsünk meg egy koktélkeverőt jéggel. Ebben kombináljuk össze az Applejack-et, a juharszirupot, a citromlét és a fahéjat. Fedjük be és rázogassuk kb. 10 másodpercig, vagy amíg hűssé nem válik. Töltsünk meg ezután egy magas poharat jéggel és szűrjük bele az Applejack keveréket, majd öntsük a tetejére az erős almabort. Ha úgy tetszik, almaszelettel díszíthetjük.

almás koktél

2.Gyöngyöző körte:

A körte és a rozmaring különböző ízét pezsgő gyömbérrel keverni igazán üdítő gondolat! No és persze kiváló ünnepi koktél válik belőle! 5 perc alatt elkészíthető.

Hozzávalók: jég, 6 evőkanál körtelé, 1 evőkanál rozmaring szirup, ¼ csésze hűtött gyömbér, illetve friss rozmaring opcionálisan, a díszítéshez.

Töltsünk meg egy magasabb poharat jéggel. Keverjük össze benne a körtelevet, a rozmaring szirupot, majd lassan adjuk hozzá a gyömbért és lágyan keverjük, hogy összeálljon. Ha szeretnénk, díszítsük rozmaringgal a koktélt, melyet csak tálaláskor tegyünk hozzá.

ünnepikoktél

3.Narancs-gyömbér-gránátalma puncs:

Naranccsal, gyömbérrel, gránátalmával és Prosecco-val készül – utóbbi olasz gyöngyözőbor, hasonló a pezsgőhöz. Ez a puncs lesz kétségtelenül a karácsonyi kedvenc! Elkészítési ideje 45 perc.

Hozzávalók: ½ csésze víz, ½ csésze cukor, 5 vékony szelet hámozott gyömbér, 2 szár friss rozmaring, 2 csésze gránátalma lé, 1 csésze narancslikőr, 1 darab, 750 milliliteres üveg Prosecco, illetve plusz rozmaring szárak és narancskarikák a díszítéshez.

Egy kisebb serpenyőben kombináljuk össze a vizet, cukrot, gyömbért és a 2 rozmaring szárat. Főzzük és kevergessük, míg a cukor felolvad. Ekkor vegyük le a tűzről. Fedjük be és hagyjuk állni 30 percet, majd szűrjük le.

Puncsos tálban keverjük össze a szirupot, a gránátalma lét és a narancslikőrt. Adjuk hozzá a Prosecco-t. Kínáljuk jéggel és friss rozmaring szárakkal, valamint narancskarikákkal!

gránátalmakoktél

4.Vörös, forró boros puncs:

A fahéj és az áfonya csábító illata igazi karácsonyi koktéllá teszi ezt a finom italt! Néhány órával a buli előtt érdemes elkezdeni főzni, hogy mire a vendégek megérkeznek, éppen készen legyen! Elkészítéséhez ugyanis kell 3 óra 40 perc.

Hozzávalók: 5 centis egész fahéj, kisebb, kb. 2 centis szeletekre törve, 4 egész szegfűszeg, 4 csészényi áfonyalé, 1/3 csésze barnacukor, 1 darab, 750 milliliteres száraz fehérbor. Valamint díszítésnek, ha szükséges, áfonya- és fahéj darabok.

Előszöris a „fűszeres zsák” elkészítéséhez vágjunk szét egy dupla vastagságú, 100 százalék pamutból készült gézt 15 centiméteres szögletes darabra. Közepébe helyezzük el a fahéjat és a szegfűszeget, majd emeljük meg a géz széleit és kössük meg pamutszalaggal.

forrópuncs

A méretesebb edénybe tegyük bele a fűszeres zsákocskát, az áfonyalét és a barnacukrot, fedjük be és lassú tűzön főzzük 3 vagy 4 órát, vagy pedig magasabb hőfokon 1-másfél órát. Ezután távolítsuk el a fűszeres zsákot.

Ha eddig lassú tűzzel dolgoztunk, most emeljük fel a hőfokot. Keverjük bele a bort a folyadékba, fedjük be ismét és főzzük még 30 percet.

Szolgáljuk fel azonnal, vagy fedjük be és tartsuk melegen, esetleg alacsony hőfokon a tűzhelyen még további 2 órán át. Keverjük meg időnként. Díszítésképp szervírozhatjuk áfonyával vagy fahéjdarabkákkal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index