Allergia – Veszélyesek a túl színes élelmiszerek?

Rendszeres fogyasztásuk kapcsán különféle tünetek jelentkezhetnek. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa ismerteti a tudnivalókat.

Természetes vagy mesterséges – mindkettő allergizálhat

A készen vásárolható ételek színét nemcsak mesterséges, hanem természetes anyagok is biztosíthatják. A sárga, narancssárga színt például a karotinoidok, amiket például sárgarépából, sütőtökből és narancsból tudnak kinyerni. A flavonoidok segítségével a sárgától a vörösön át a barnáig is színezhetünk, de a növények zöld színanyagai is használhatók az ételek festésére. A mesterséges színezékek a természetben nem fordulnak elő, előállításuk szintetikus úton történik. Fontos tudni, hogy attól függetlenül, hogy az adott élelmiszer melyik színezéket tartalmazza, mindkettő okozhat allergiás tüneteket. A természetes épp úgy, mint a mesterséges.

Ránézésre is sejteni lehet, ha egy termék túl sok színezéket tartalmaz

Anélkül, hogy az összetevők címkéjét kezdenénk el bogarászni, már sejteni lehet, ha egy adott élelmiszerben sok színezék található. Főként édesipari termékekben, alacsonyabb árfekvésű üdítőitaloknál gyakori, hogy vadítóan éles színük van, ott már gyanakodni kell, hogy vélhetően plusz színezéket is tartalmaz.

Milyen tünetek utalnak allergiára?

Ha valakinél bizonyos ételek fogyasztását követően rendszeresen csalánkiütés, bőrviszketés, torokkaparás, orrviszketés, tüsszögés jelentkezik, akkor mindenképpen ki kell deríteni, hogy mi az, ami ezeket a tüneteket okozza. Ezt vizsgálatokkal pontosan meg lehet határozni, a későbbiekben pedig a számunkra problémát okozó E-számot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kell elkerülni annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek allergiás tüneteink.

Az étel adalékanyagokat az E-számok jelzik. Az  E 100-181 közötti számok jelzik az étel színezékeket. Ha tudjuk, hogy pontosan melyikre vagyunk allergiásak, akkor figyelni kell az összetevők listáját és csak olyan terméket szabad megvásárolni, ami az adott E-számú összetevőt nem tartalmazza. Diétahiba esetén a kezelőorvos által javasolt antihisztaminnal lehet enyhíteni a fellépő allergiás tüneteket” – mondja dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.

Mire kell még figyelni?

  • Gyógyszerek, vitamin kapszulák is tartalmazhatnak színezékeket. Igaz, hogy ezek természetes összetevők, de ezek is okozhatnak allergiás tüneteket.
  • Bizonyos fűszerek, egy egyszerű fahéj vagy vanília ízesítés is tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél.
  • Kínai éttermekben a tartrazin nevű sárga színezékanyag, illetve a szójaszószban egyrészt a szója, másrészt az egyéb színezékanyagok az ún. kínai ételallergia szindrómát okozhatnak, ami elég súlyos, asztmás tünetekkel is járhat.
  • Kozmetikumok összetevői, illatanyagok is okozhatnak allergiát, ilyen esetben speciális, allergénmentes kozmetikumokat kell használni.
  • a valaki másra is allergiás, például valamilyen pollenre, akkor az adott növény virágzásának időszakában a magas pollenterhelés hatására fokozottabb allergiás reakció jelentkezik, és minden másra – így az ételszínezékekre is – fokozottabban reagálhat ilyenkor.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.