Allergia – Komoly gondokat okozhat a kivi

Tízóraira, uzsonnára is gyakran adunk gyümölcsöket a gyerekeknek, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak, az egyik legerősebb allergén pedig a kivi. Mire figyeljünk, milyen tüneteket okozhat?

Allergia bármilyen életkorban kialakulhat

“A hozzátáplálás megkezdésekor a szülők a gyakori ételallergének – tej, tojás, gabonafélék – bevezetésével kapcsolatban szoktak inkább kérdéseket feltenni, ritkán találkozom csak a gyümölcsök miatti kételyekkel” – meséli tapasztalatait dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A gyümölcsökről inkább az egészséges étkezés jut eszünkbe és ez így is van jól, ám azt is tudnunk kell, hogy a gyümölcsök is kiválthatnak allergiás reakciókat. Fontos még megjegyezni, annak ellenére, hogy gyermekeknél gyakrabban találkozhatunk vele, kivi allergia bármilyen életkorban kialakulhat, ezért nagyobbaknál is figyelni kell a gyümölcs fogyasztása után fellépő szokatlan tünetekre.

A kivi allergia tünetei

Gyermekeknél az allergia tünetei változatos formában jelentkezhetnek. Gyakoriak a különböző bőrkiütések, piros foltok, csalánkiütés. Előfordulhat nehézlégzés. A kicsi nyűgösebb, sírósabb, ingerlékenyebb lehet, ennek hátterében a gyomor- és bélrendszert érintő tünetek is állhatnak: hasfájás, puffadás, hányinger és hasmenés is jelentkezhet a kivi fogyasztását követően.

Keresztallergia jele is lehet

Különös figyelmet érdemel, ha a kivi fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás, égő, bizsergető érzés jelentkezik a szájban, ez ugyanis az orális allergia szindróma jele is lehet. Ezt az anyagok szerkezeti hasonlósága okozza, vagyis ha két anyag fehérjéi csak nagyon kis mértékben térnek el, akkor a szervezet nehezen tudja megkülönböztetni őket és gyakran mindkettő tüneteket okoz. Keresztallergia pollen-étel és étel-étel között is létrejöhet. A kivi fogyasztása például gyakran okoz szájüregi tüneteket latex és nyírfa allergiásoknál, de a kivi mellett a banán, burgonya, paradicsom, alma és őszibarack is gyakran vált ki hasonló tüneteket.

A megoldás: kivizsgálás és diéta

Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünk panaszai az étkezéssel is összefügghetnek, vagy visszatérő panasz nála a hasfájás, hasmenés, kiütések, ekcéma, akkor javasolt szakembert felkeresni és allergia vizsgálatot végeztetni. Ennek segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy mi okozza a gyermek tüneteit és az adott étel, vagy ételek elhagyásával a panaszai is megszűnnek.

Mindig vegye komolyan a tüneteket!

Az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, először enyhébb, majd – ahogyan a szervezetet folyamatosan terheljük a rendszeresen fogyasztott allergénnel -, úgy idővel egyre erősebb tüneteket is okozhat. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely súlyos légzési nehézséggel, vérnyomás eséssel, sápadtsággal, verejtékezéssel és ájulással járhat. Ez az állapot sürgősségi ellátást igényel, ilyen esetben ne habozzunk mentőt hívni.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.