Aki egész nap ül vagy áll, zajban dolgozik – mit és miért mozogjon?

Nem mindegy, hogy a fizikai munkát végzőt akarjuk rábeszélni, hogy munka után fusson, vagy egy óvónőt rávenni arra, hogy zajos edzőteremben pörögje ki magából a fáradtságot.

Azt már szinte unjuk is (mert betéve tudjuk), hogy mozogni már pedig kell.

Legalább olyan nagy szükségünk van rá, mint a fizetésünkre, csak kicsit gyakrabban. A viccet félre téve, mozogni heti rendszerességgel kell vagy kellene, és nyilván azt is fejből tudjuk, hogy ez alkalmanként 30 percnyi mozgást jelent. Ha ezt elvégezzük – ami lehet séta, kocogás, futás, edzőtermi edzés vagy bármilyen más mozgásforma – egészen nyugodtan hajthatjuk le esténként álomra  fejünket – megtettük a szervezetünkért, amit lehet.

Mielőtt bárki belevágna az edzésbe, érdemes átgondolni, pontosan mit is szeretnénk elérni és milyen út vezethet a leghatékonyabb eredményekhez.

6 tipp a szívbarát mozgáshoz

Mozogni pedig tényleg jó: a stressz levezetésen kívül jót teszünk a sejtjeinknek, javul szerveink oxigénnel való ellátottsága, hiszen javul a vérkeringésünk is. Egészen más színben látjuk a világot és még egy hétfő is képes átlényegülni, ha a hajnalt mondjuk laza kocogással indítjuk. Azonban nagyon nem mindegy, hogy a munkánk mellett milyen típusú sportokat gyakorlunk, mi az, ami szóba jöhet. Nézzük a legfontosabb alapvetéseket a négy legfőbb típusnak megfelelően:

Azok, akik ülő munkát végeznek

Akik egész nap ülnek akár egy íróasztal előtt, de akár egy autóban, a hát- és derékfájás, a nyakcsigolyák érzékenysége törvényszerűen megjelenik. Ennek oka lehet az egyoldalú mozgástól, illetve annak hiányától jelentősen meggyengült hátizmok, valamint az állandó rossz tartás negatív hatása a gerincoszlopra. Számukra elsősorban olyan mozgásformák az ideálisak, amelyek átmozgatják a felsőtest izmait, valamint erősítik ezeket. A természet kedvelőinek az evezés és a sziklamászás izgalmas lehetőség, de az edzőtermek által nyújtott formák között megtalálható küzdősportos órák, mint a tai-bo, kick-boksz is megfelelő. Azonban bizonyos kor felett és/vagy komolyabb mozgási nehézségek mellett a rendszeresen végzett gerinctorna is sokat javíthat állapotunkon. Kiegészítésként pedig, ha van rá lehetőség a munkahelyen szék helyett érdemes fit-ballt használni, ami szinte észrevétlenül is kényszerít a helyes testtartásra, valamint a rendszeres rugózó mozdulatok javítja a csigolyák közötti folyadék áramlását.

Foto:123rf.com

Akik a lábukat használják 

Vannak, akik egész nap állnak, jönnek-mennek, akár egy üzletben, étteremben vagy áruházakban dolgoznak vagy éppen egy fodrászatban. Ők azok, akiknek a nehéz láb érzés és a visszeresség nem ismeretlen fogalom. Amikor estére bedagad a boka és elnehezül a láb, már biztos jele annak, hogy komolyan vegyék a problémát. Az egész napos kemény igénybevétel után az embernek nem igazán van kedve kimozdulni, sportolni, de ha csak heti háromszor erőt vesz magán, már rengeteget segíthet lábai és főleg az erek állapotának megőrzésében. Célszerű olyan sportot választani, ami tehermentesíti a lábakat és ezzel egy időben mégis edzi, erősíti azokat. Erre a legtökéletesebb választás a vízben való mozgás, a legnépszerűbb az úszás, de a lendületesebb változatát is kipróbálhatjuk, mint a vízi aerobik vagy az aquaspinning (vízben szobabiciklizés). Ha idegenkedünk a vizes közegtől, a spinning (edzőteremben végzett, zenés, szobakerékpáros edzés) is tökéletes megoldás lehet. Viszont már azzal is sokat tehetünk lábainkért, ha lehetőségeinkhez mérten minél többet kerékpározunk, akár mindennap. Valamint napközben érdemes néha megmasszírozni a lábunkat akkor is, ha csak egy-két percre van időnk.

Foto:123rf.com

Akik állandó zajban dolgoznak

Az ilyen munkakörben dolgozók rengeteg idegrendszeri és immunrendszeri problémáról számolnak be. Az építőiparban dolgozóknál éppúgy előfordulnak ugyanazok a tünetek, mint egy óvodában vagy iskolában dolgozónál. Szinte állandó a 65 decibel fölötti zaj, ami stresszes tünetekhez vezet. Ilyenek a magas vérnyomás, a különböző gyomorpanaszok, valamint az általánosan legyengült immunrendszer, aminek következtében rendszeresek lehetnek a visszatérő megfázások. Számukra a lazulás, a befelé fordulás,a csendes sporttevékenységek adhatják meg a feltöltődést. A jóga, a thai chi egyszerre adja meg a lehetőséget a csendre, az önmagunkra való figyelésre, valamint az izmaink erősítésére, nyújtására. De bármilyen szabadtéri mozgás megfelelő, amit csak a magunk örömére végzünk, egy erdei séta, egy hétvégi kerékpározás. Ezek a mozgások mind javítják a vérkeringést, a szív- és érrendszert és erősítik az immunrendszert is. Amennyiben lehetőségünk van, néha álljunk meg egy kicsit napközben, vegyünk néhány mély lélegzetet, kicsit koncentráljunk önmagunkra. Ezzel az apró trükkel visszaállíthatjuk légzésünket normális ütemre, valamint az állandó stressz hatás is csökken.

Akik kemény fizikai munkát végeznek

Vannak munkakörök, amikre jellemző az állandó cipekedés, pakolás, nehéz súlyok emelése. Itt jelentős mértékben terhelődik a hát és a gerinc, olykor akár képességünkön felüli erőkifejtésre is szükség van. Az ilyen munkát végző embereknek a mindennapi életük része a derékfájdalom, a derékbecsípődések és a vállak, karok elnehezülése. Érdemes olyan mozgásformát választani, amivel az állandóan igénybevett izmokat erősítjük, karbantartjuk, valamint a gerincünket tehermentesítjük. Rendszeres, heti háromszori mozgással nagymértékben korrigálható az izmok merevedése és elnehezülése és a gerincoszlop rugalmasságának visszaállítása is lehetővé válik. Hosszú távon nagyon megéri erőt venni magunkon és életünk szerves részévé tenni ezt a fajta mozgásformát.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.