Áfonya-előnyök: miért együk ezen a nyáron (is)?

Ennek a gyümölcsnek van a legnagyobb antioxidáns-tartalma

Érdemes egy jó adagot beszerezni ebből a mutatós, ízletes gyümölcsből – az áfonya sokak számára kedvenc, nem véletlenül. Nyáron a legjobb ráadásul.

Milyen előnyei vannak ennek a finomságnak?

Az áfonya az egyik legnagyobb nyári kedvenc – ez a gyümölcs ekkor a legfinomabb, mivel a meleg hónapokban éri el érettsége csúcsát. Jellegzetes színét az antocianin nevű antioxidáns adja, mely erőteljes gyulladás-ellenes és sejtvédő hatással bír. A természetesen édes áfonya szinte alig tartalmaz kalóriát, szemben a hizlaló desszertekkel.4

Ezen kívül is van azonban számos előnye.

Egy csésze áfonya 85 kalória, 0,5 gramm zsír, 21 gramm szénhidrát, 3,6 gramm rost, 15 gramm cukor, 1,1 gramm fehérje, 114 mg kálium. C-vitamint és B6-vitamint szintén bőven tartalmaz.

Az áfonya egészségügyi előnyei közül elsőként ki is emelendő, hogy tele van az alapvető fontosságú C-vitaminnal.

afonya

Mit tud emellett?

  • Csökkenti a krónikus betegségek esélyét: az antioxidánsok, melyekben az áfonya gazdag, mérsékelik számos betegség kockázatát, azzal, hogy csökkentik a gyulladást és küzdenek az ártalmas szabadgyökök ellen.
  • Erősíti az agy egészséget: az áfonya flavonoidokat is tartalmaz, melyek mérsékelik a kognitív hanyatlás és demencia rizikóját a vérkeringés serkentésével, valamint az agy sejtjeinek védelmével.
  • Egészségesebb szívet eredményez: egyes tanulmányok az áfonya fogyasztását a vérnyomás csökkentéséhez kötik. Mivel a gyümölcs tartalmaz polifenol vegyületeket, valóban segíthet a vérereknek – vagyis szívvédőnek számít.
  • Az áfonya azon gyümölcsök közé tartozik, melyekben a legnagyobb mennyiségben található antioxidáns. Remekül párosítható más, egészséges ételekkel.
  • Az áfonya édes, kielégítő, tápanyagban gazdag, szezontól függetlenül – fagyasztva is nagyon jó. A nyári betakarítás csúcsán érdemes leszedni és lefagyasztani a gyümölcsöt, így őrzi meg leginkább ízét és előnyeit.

Ha fogyni szeretnénk, érdemes tudnunk: minden étel hizlal, ha nagyon sokat eszünk belőle. Az áfonya azonban nem az a típusú gyümölcs, amelyből túl sokat kívánunk. Egy teljes csésze 80 kalória, s több mint 9 gramm rost. Minimális kalóriamennyiség mellett telít.

fekete áfonya

Az áfonya oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz – segít lelassítani az emésztést, vagyis a cukor egyenletesebben jut a véráramba, s hosszútávon energiát biztosít.

S hogy hogyan érdemes fogyasztani az áfonyát? Szinte bárhogyan. Salátában, smoothie-ban, zabpehelyhez, palacsintához, desszertekhez. Tehetjük szódavízbe, teába, vagy önmagában is ehetjük, hiszen kiváló íze van.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.