A zöld tea csodája!

A zöld tea nem csupán élvezeti termék, hanem természetes gyógynövény, s fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti.

A teát régen kizárólag gyógynövényként, mint a szellemi erő fokozójaként alkalmazták. Legfőbb erénye abból származik, hogy leveleinél gőzöléssel megakadályozzák az erjedési folyamat megindulását.

Az erjedés kiiktatása azért rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, hogy így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, amelyek védik a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától, a rákos megbetegedésektől.

tea

Ma a tea tisztán élvezeti szerként szerepel, elvesztette jelentőségét, mint gyógyerővel rendelkező ital, azonban mégsem szabad figyelmen kívül hagynunk szervezetünkre gyakorolt pozitív hatását, három fő hatóanyagának, a koffeinnek, teobrominnak, és teofillinnek köszönhetően.

A zöld tea nagyban hozzájárul a fogyáshoz, anélkül, hogy tudnánk róla.

Több klinikai vizsgálat is igazolta, hogy napi három csésze tea közvetlenül a főétkezések után havi pár kiló súlyvesztéshez vezet. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, vagy fogyókúráznánk, pusztán a zöld tea fogyasztásával megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől, ugyanis a zsíros étel fogyasztása után a teának köszönhetően a zsír nagy része nem szívódik fel szervezetünkben.

Fogyasztása ezen kívül serkenti a vérben levő zsiradékok lebomlását, illetve csökkenti a vér koleszterinszintjét (ami az érelmeszesedést gátolja). Ez Magyarországon elég jelentős téma, hiszen sajnos a nők között minimum harminc, a férfiak körében pedig legalább negyven százalékos az elhízási arány.

Étkezés után egy pohár tea fogyasztása nem csak a szomjat oltja, és üdévé teszi a leheletet, hanem megelőzi a fog szuvasodást és a fogkövesedést is, ezen kívül pedig elpusztítja a szépségre és egészségre káros aktív-oxigént és csökkenti a bőr allergiás tüneteit.

tea1

A daganatok kifejlődését, és korral járó öregedést késleltető hatása is van. Koffeintartalmának köszönhetően megteremti a testi és szellemi egyensúlyt, és elűzi a fáradtságot. Számtalan pozitív hatása ellenére néhány kutató újdonsült eredményeinek köszönhetően úgy véli, itt is érvényes az ősi szabály: jóból is megárt a sok!

A tealevelekből kivont polifenolokat különböző dózisokban egerek szervezetébe injekciózták. Alacsony dózisban a ,,jó hatású” polifenolok valóban antioxidáns hatást fejtettek ki és májvédő hatásúnak bizonyultak, azonban nagyobb koncentrációban előtérbe kerültek a ,,rossz hatású” polifenolok.

Ez utóbbiak szintén megtalálhatóak a teában, és nagy dózisban májkárosító hatásúnak bizonyultak. A kutatás vezetője elmondta, hogy az általuk alkalmazott alacsony dózis megfelelt annak, amit egy csésze tea elfogyasztásakor visz be a szervezetbe egy ember.

A leghelyesebb, ha ugyan mértéktartóan (tekintettel a legújabb kutatási eredményekre), de minden nap fogyasztunk zöld teát, hiszen természetes pozitív hatásai semmiképp sem elhanyagolhatóak egészségünk érdekében!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Csőszné Hegymegi Edit

    TISZTELT CÍM
    Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik Zöld Tea a legjobb, és igaz -e, hogy károsítja májat ? Nekem a GGt értékem magas legutóbb 144 volt. Ezen kívűl sok gyógyszert szedek azok sincsenek jó hatással. Ha esetleg tudna valamit javasolni, nagyon szépen megköszönném?
    Tisztelettel: Csőszné Hegymegi Edit

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.