A vasszállító és mellmentő fehérje

Az egyik fehérje, amely a vasat távolítja el a sejtekből, felhasználható a rákos daganatok növekedésének lelassításában, és az emlőrák kimenetelének előrejelzésében.

A Wake Forest Egyetem kutatói kimutatták, hogy a sejtekből a vasat kiszállító ferroportin nevű exporter fehérje megdöbbentően kisebb mennyiségben van jelen az emlődaganatokban, mint a normál szövetekben. A ferroportin hiánya a vas felhalmozódását eredményezi, ami lehetővé teszi a daganat gyorsabb növekedését, esetleg még agresszívebbé válását, magyarázta Suzy Torti, az észak-karolinai intézmény biokémikus kutatója, aki a Science Translational Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmány készítését vezette.

Amikor a kutatók helyreállították a ferroportin szintjét az egerekben kialakult emlődaganatokban a tumorok lassabban nőttek.

“Mivel a ferroportin eltávolítja a vasat a sejtekből, amikor a fehérjét visszahelyeztük a sejtbe, a ferroportin eltávolította a rák növekedésének stimulusát“- mondta Torti. Eredményeink arra utalnak, hogy a ferroportin jelentős mértékben befolyásolja a rák viselkedését.

A kutató ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a betegeknek nem szabad megváltoztatniuk az étrendjükben előforduló vas mennyiségét, mert a tanulmány a sejtekben lévő, nem pedig az étrendi vasra összpontosított.

A kutatók több mint 800 mellrákban szenvedő nő adatait is megvizsgálták, hogy kiderítsék, kimutatható-e bármilyen összefüggés a ferroportin szintje és a rák hosszú távú kimenetele között. Kiderült, hogy az alacsony ferroportin szint erőteljes előrejelzője a mellrákos betegek kedvezőtlen kilátásának, és a fehérje szintje a legagresszívabb daganatokban volt a legalacsonyabb.

A kutatás azonban jó hírrel is szolgált: a ferroportin magas szintje 90 százalékban jelez esélyt arra, hogy az emlőrákos betegnek jók a hosszú távú kilátásai.

“A vasszabályozás előrejelzőjeként használva a ferroportin hasznos eszköz lehet az emlőrák prognózisában, sőt még a kezelés irányultságának meghatározását is segítheti“-állítják a kutatók. “A jövőben a ferroportin illetve a ferroportin szintjét befolyásoló fehérjék mennyiségének manipulálása hatékony módszernek bizonyulhat az emlőrák kezelésében.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.