A túlsúly a vesét is padlóra küldi – Ma van a Vese Világnapja

Az egészségtelen életmód az egész szervezetünket, így a veséinket is leterheli. Az elhízás, a dohányzás, a mozgás hiánya közvetve vagy közvetlenül is hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához, amely minden tizedik embert érint Magyarországon. Március 9-én, a Vese Világnapja alkalmából a B. Braun Avitum budapesti dialízisközpontja, közleményben hívja fel a figyelmet az egészségtelen életmód vesékre gyakorolt hatására, és a szűrővizsgálatok fontosságára.

Az egészségtelen életmód és a mozgáshiány egyaránt hozzájárul, hogy a magyarok többségének súlytöbblete vagy rossz egészségi állapota van. Ez eredményezi azt is, hogy Magyarországon háromból két felnőtt túlsúlyos vagy elhízott. A testtömeg emelkedésével nő a koleszterinszint, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, a cukorbetegség kockázata, de vesebetegségek kialakulását is okozhatja.

Veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a vese a feladatát már nem tudja ellátni. Ez a funkciócsökkenés eltérő mértékű és lefolyású lehet. Ha a veseműködés romlása nem állítható meg, csak lassítható, krónikus veseelégtelenség áll fenn. Tünetek kezdetben egyáltalán nem jelentkeznek, ezért a korai felismerés érdekében a vesefunkciók vizsgálata különösen fontos. Első lépésként egy vérvétel – EGFR funkciók vizsgálatával, valamint egy vizeletvizsgálat alapos kiértékelése elegendő lehet. A pontosabb eredmény érdekében hasi ultrahang is javasolt. Ezeket a szűrővizsgálatokat évente tanácsos elvégeztetni.

vese, ultrahang

A vesebetegség kialakulásának kockázata az egészséges életmóddal csökkenthető. Nemcsak a vese, hanem a szív és a keringési rendszer károsodása, valamint egyes daganatok veszélye is csökken, ha odafigyelünk a táplálkozásra, mozgásra, pihenésre. Néhány tipp az egészséges életmód fenntartásához:

  • Táplálkozás: Válasszon tápanyagokban és energiában gazdag ételeket. A szénhidrát nagyobbik részét gyümölcsök és egyéb alacsony vagy közepes glikémiás indexű tápanyagok (például zabkorpa) fogyasztásából fedezze. Csoki vagy chips helyett egyen inkább friss vagy cukrozatlan aszalt gyümölcsöt, dióféléket vagy mandulát.
  • Mozgás: Napi 30 perc mozgással – legyen akár séta, jóga, vagy kerékpározás – már sokat tehet egészsége megőrzéséért.  
  • Pihenés: 6-10 óra pihentető alvásra mindenkinek szüksége van.
  • Légzés: Naponta 2-3-szor szakítson időt arra, hogy 1-2 percig igazán mély lélegzetet vegyen, akkor tapasztalni foga, hogy ez nemcsak felfrissít, hanem a feszültséget is csökkenti.
  • Szűrővizsgálat: Évente legalább egyszer végeztesse el az alap szűrővizsgálatokat, mint például a vérvétel (EGFR szintméréssel), a tüdőszűrés, a rákszűrés, az anyajegy vizsgálat stb.

Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, s az életben tartó dialízis-kezelés minden érintett beteg számára elérhető. Vesepótló kezelésre akkor van szükség, ha a vese kiválasztó funkciója 10-15% alá csökken, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. Az olyan modern dialízis-szolgáltatók, mint a B. Braun Avitum hálózat, minőségi művesekezelést nyújtanak a beteg életminőségének megtartása mellett, amely hosszú távon egyben jó alapja lehet egy egészséges donorvese sikeres beültetésének.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.