A te gyereked mennyit alszik?

Iskola, különórák, edzések és a sok internetezés – nemcsak a felnőttekre jellemző az egyre pörgősebb életmód, hanem a gyerekekre is. A szülők féltik a kicsiket, hogy nem alszanak eleget és kimerültek. De valóban kevesebbet alszik a gyerek, mint régen?

Alszik, vagy csak pihen?

A szülők és a pedagógusok egyaránt aggódnak, hogy az új technológiák károsak a gyermekekre. Attól tartanak ugyanis, hogy a sok internetezés és tévézés megzavarja a gyerekeket és még kevesebb időt töltenek alvással, mint régen. Hiába nyugtalankodnak azonban a szülők, a kutatások szerint úgy tűnik, ez felesleges. Ausztrál kutatók a Sansom Egyetemről ugyanis megvizsgálták, hogy 1897 és napjaink  között hogyan változott a gyerekeknél az alvással töltött órák száma. Kiderült, hogy a vizsgált több, mint 100 év alatt összesen 32 különböző ajánlást találtak arra, hogy egyáltalán mennyi lenne az ideális órák száma, amit alvással kellene tölteniük a csemetéknek. Ez ma sincs másképpen, van szakértő, aki szerint a hét óra lenne az ideális, más szerint azonban 11 órát is igénylenének a kicsik.

elalvás

A kutatók szerint ezért valószínűleg nem létezik egy ideális, mindenkire érvényes szám, ez inkább az egyéni igényektől függ. Összességében egyébként a gyerekek manapság 37 perccel alszanak kevesebbet, mint a többnyire elfogadott aktuális ajánlott óraszám. Ezt a kutatók a megnövekedett agyi igénybevétellel is magyarázzák, vagyis, hogy a megnövekedett agyi kapacitáshoz szerintük alkalmazkodik a szervezet.

“Ez a tanulmány rámutatott arra, hogy mindannyian aggódunk a gyermekek alvási ideje miatt, és ez az elmúlt száz év alatt semmit sem változott, pedig még azt sem tudjuk, mennyi lenne az igazán ideális mennyiség” – fűzte hozzá Dr. Edith Chernoff, a chichagoi La Rabida Gyermekkórház pszichológusa.

Forrás: https://napidoktor.hu/index