A mérleg befolyásolja a cukorbetegség kezelését

A testsúly mindig fontos tényező volt az emberek életében. Egyes esetekben a hatalmas test vonzó volt, míg máskor éppen a vékony alkat testesítette meg az álmokat. Az azonban tény, hogy az emberek súlya bizony változik, sokszor nem is kis mértékben, ez pedig befolyásol egy sor folyamatot az emberi testben. Különösen fontos odafigyelni a súlyváltozásra abban az esetben, ha az ember történetesen cukorbetegséggel küzd, hiszen ilyen esetekben a kezelés változtatására is szükség lehet!

A cukorbetegség és a súly

A cukorbetegség napjaink egyik leggyakoribb kórja, mely emberek millióit érinti világszerte. Két típusát különítjük el, az 1-es illetve a 2-es típust.

A cukorbetegség egy anyagcsere rendellenesség, amelynek során a cukor sejtekbe jutása válik akadályozottá. Az egyes típus esetében az inzulin termeléséért felelős hasnyálmirigysejtek egyszerűen nem működnek. Így ez a hormon nem képes ellátni a feladatát, mely a glükóz sejtekbe juttatása lenne. Hogy a beteg életben maradhasson, kénytelen ezt az anyagot kívülről bevinni, injekció formájában.

A kettes típusú cukorbetegség gyakoribb, mint az egyes. Ebben az esetben az anyagcserezavart nagymértékben befolyásolja a beteg életmódja, az étkezési szokásai, és a mozgáshiány. Ilyenkor a betegség fokozatosan alakul ki, és nem is jár feltétlenül a hasnyálmirigy inzulintermelésének teljes leállásával. Azonban ebben az esetben is sürgős kezelést igényel az állapot, hiszen kezeletlen esetben számos, esetleg végzetes szövődménnyel kell számolni. Azt kevesebben tudják, hogy a súlyos szövődmények oka az erek állapotának romlása, ami azonban magával hoz egy sor másik szövődményt is, mint a szívroham, a stroke, a trombózis, vagy a halálos tüdőembólia.

A szervezet inzulinigénye egyenes arányban áll a testsúllyal. Minél nehezebb valaki, annál nagyobb mennyiségben van szüksége erre a hormonra, hogy a szervezet cukorfelvétele, és hasznosítása megfelelő legyen. A túlságosan magas súly, és természetesen a túlságosan alacsony is elősegíti a betegség kialakulását.

túlsúly

Súlyingadozás cukorbetegséggel

Mivel a testsúly szoros összefüggésben van az inzulinigénnyel, így annak változásai feltétlen figyelmet követelnek a betegek részéről. Az egyes típusú betegek esetében ráadásul nem csak az inzulin mennyiségét kell változtatni súlygyarapodás, vagy súlyvesztés esetén, hanem a szénhidrát adagokat is.

Dr. Polyák Annamária diabetológus elmondta, hogy a kettes típusú cukorbetegségnél a komolyabb gondot a súlygyarapodás jelenti. Ez ugyanis tovább rontja a beteg állapotát, magasan megnövelve a szövődmények kialakulásának esélyét. Természetesen ennek megfelelően, ha a beteg súlyt veszít, az pozitívan hat a betegség kezelésére is, sőt, egy új tanulmány alapján akár az is elérhető, hogy a cukorbetegség kettes típusa klinikailag megszűnjön – de ez természetesen igen nagy orvosi odafigyelést és a beteg részéről is erős elhivatottságot igényel.

Abban az esetben, ha valaki cukorbeteg, a súlyára különösen erősen figyelnie kell. Sajnos az ajánlások ellenére sokan nem mozognak, és a táplálkozásukon sem változtatnak, ami rohamosan rontja az állapotukat. A gyógyszeradagok változtatásával a súlygyarapodást az orvosnak mindenképpen követnie kell, így tehát a betegek rendszeres kontrollvizsgálata elengedhetetlenül szükséges.

Mit tehet az orvos?

A súlygyarapodással akár soron kívül is érdemes felkeresni a diabetológust, hiszen a minél gyorsabb reakció ebben az esetben is fontos. A vizsgálatok után a szakember dönthet a gyógyszeradagok emelése mellett, esetleg más készítmények alkalmazását is javasolhatja. Azonban mindenképpen felhívja a beteg figyelmét a megfelelő táplálkozás és a mozgás fontosságára a betegség kezelésében. Ehhez természetesen segítséget is igénybe lehet venni, ezekkel a lépésekkel azonban segíthetünk magunkon, és elérhetjük, hogy szervezetünk könnyebben viselje a megterhelő betegséget.

Forrás: Budai Endokrinközpont