A második zikafertőzést jelentették Romániából

Egy tízéves román fiú szervezetében is kimutatták a zikavírust, így kettőre nőtt Romániában a fertőzöttek száma – közölte szerdán a román egészségügyi minisztérium.

A fiú a dél-amerikai Francia Guyanában él szüleivel, és egy héttel ezelőtt érkezett Romániába rokonlátogatásra. Belázasodott, kiütések jelentek meg a testén, és izomfájdalmakra panaszkodott. A tünetek 24 óra múlva megszűntek. A gyereket három napra kórházba utalták, a hét elején engedték ki. A vizsgálatok megerősítették, hogy szervezetét a szúnyogok által terjesztett zikavírus fertőzte meg.

A román egészségügyi minisztérium szerint továbbra is alacsony a vírus terjedésének kockázata Románia területén.

Múlt kedden a kórokozót egy 27 éves román állampolgárságú nőnél mutatták ki, aki július első napjaiban a karib-tengeri, Franciaországhoz tartozó Martinique szigeten járt üzleti úton.

zikavirus

A román egészségügyi minisztérium ismét felhívta az “egzotikus” országokba induló romániai utasok figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig azonnal forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tüneteket fedeznek fel magukon.

Az Afrikából származó korokozóra egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.