A jegygyűrű még mindig jó karácsonyi ajándék

Karácsonykor ünnepi ételeket és süteményeket enni szinte kötelező. A Lovebox.hu legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a kedvencünk még mindig a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli. December végén legszívesebb forralt bort kortyolgatunk, a Last Christmas-t hallgatjuk, Kevint és az Igazából szerelmet nézzük, nem idegesítenek mások ünnepi posztjai, és akkor is állítunk karácsonyfát, ha egyedülállóak vagyunk. A legszebb ajándék, ha a család együtt van, de a baklövések sem ritkák: a mosószer, a lábtörlő, a rosszméretű zokni vagy egy kölcsönkért tál újracsomagolása nem a legjobb ötlet a fa alá.

A karácsonyi felmérésben arra keresték a választ, hogy hogyan változtak vagy nem változtak karácsonyi szokásaink, mit eszünk és mit iszunk az ünnepek alatt, illetve szeretjük-e, ha mindenki megosztja a közösségi oldalakon, hogy mi történik vele karácsonykor, hallgatunk-e karácsonyi dalokat, bírjuk-e még a tematikus filmeket. Mi a legszebb ajándék, és mivel lövünk biztosan bakot? Íme, az eredmények.

Az ünnepi hangulat nem maradhat el

Karácsonyfát a válaszadók 73%-a akkor is állít, ha egyedül van, és a többséget (87%) nem zavarják mások megosztott ünnepi fényképei sem a közösségi oldalakon. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy ki tölt fel szívesen fotókat magáról, kis fölényben vannak azok, akik inkább nem (54%), de így is elmondható, hogy majdnem minden második ember oszt meg karácsonyi képeket a különböző közösségi oldalakon.

Karácsonyi terülj, terülj

A Lovebox felmérésből kiderült, hogy a legnépszerűbb karácsonyi ételek a halászlé, a töltött káposzta és a rántott hal, de minden negyedik ünnepi asztalra kerül krumplisaláta, töltött pulyka vagy libamáj is hagymalekvárral. A bejgli még mindig a karácsony sztárja, háromból két háztartásban megtaláljuk a mákos vagy diós édességet, de minden harmadik otthonban ott van a szaloncukor és a mákos guba is. Aranygaluskával és mézeskaláccsal azonban a válaszadóknak csupán 19, illetve 14%-a bajlódik. Az adventi időszakban tarol a forralt bor, a válaszadók 40%-a választja ezt az italt karácsonykor is, de minden harmadik válaszadó szerint a bor és a pezsgő is népszerű. Sört és puncsot viszont csak minden tizedik ember iszik szívesen ilyenkor.

karacsony-kapcsolat1

A legszebb ajándék?

A válaszadók zöme szerint az a legszebb ajándék a szeretet, és az, ha karácsonykor együtt van a család. Sokak szerint minden ajándék szép, de leginkább a gyerekek születése vagy érkezése, illetve a gyerekek által készített ajándékok a legemlékezetesebbek. Többek szerint a régóta vágyott bicikli volt életük legszebb ajándéka, de ékszerrel, parfümmel, órával vagy akár egy jegygyűrűvel sem nyúlhatunk nagyon mellé. Ezzel szemben, ha valakinek zoknit veszünk, ügyeljünk a megfelelő méretre, és a könyvválasztásnál is figyeljünk oda, mert négy egyforma példánynak nem biztos, hogy mindenki örül. A plüssmajom, a lábtörlő, a beszáradt körömlakk, a mosószer, a bögre, a kockás pizsama és a hurkatöltő viszont továbbra sem a legjobb ötlet, csakúgy, mint az egyszer régen kölcsönkért tányér visszaszolgáltatása díszcsomagolásban a fa alatt.

Last Christmas

A kutatásból arra is fény derült, hogy minden harmadik ember szereti a karácsonyi zenéket, az online társkeresők kedvenc karácsonyi dala például a Last Christmas. Csupán minden ötödik válaszadó mondta, hogy elege van az összes karácsonyi slágerből. Filmek tekintetében továbbra is a Reszkessetek betörők! epizódjai a legnépszerűbbek, de az Igazából szerelem és a Bunyó karácsonyig is ott vannak a dobogón.

Vannak tehát olyan karácsonyi szokások, amik a hosszú idő alatt mit sem változnak, például, hogy mi minden kerül az ünnepi asztalra, vagy hogy akkor is állítunk karácsonyfát, ha egyedül vagyunk. Éppen ezért a meghitt hangulat minden házat átjár december végén. A Lovebox.hu pedig mindenkinek boldog karácsonyt kíván!

Forrás: https://napidoktor.hu/index