A hódítók királya: csokoládé és karamella!

Egy igazán különleges, ellenállhatatlan csokoládés édesség receptre vágyunk? Ne keressünk tovább! A karamellás csokoládé igazi telitalálat!

Karamellás csokoládé torta recept

Vendégek érkeznek hozzánk, vagy csak egy tökéletes, csalogató, csokis édesség receptre van szükségünk, hogy meglepjük családtagjainkat? Kevés olyan hívogató látvány van, mint a karamellás csokoládé desszert – aprócska, kör alakú, cakkozott szélű, ízléses külsejű tortácska, melynek az íze is utánozhatatlan: gazdag és vajas, szinte letehetetlen…De hogyan is készül?

Hozzávalók (6 adagra):

A kosárkához: 1 és fél csészényi liszt, ¼ pohár plusz 1 evőkanál nem édesített (lehetőleg holland)kakaópor, ¼ teáskanál só, 10 evőkanál nem sózott vaj (lágy és kocka alakú), ½ csészényi plusz 2 evőkanálnyi porcukor, 2 tojás sárgája, szoba hőmérsékletű, ½ teáskanál tiszta vanília kivonat.

A karamellhez: 1 és 1/2 csészényi cukor, 2 evőkanál light kukoricaszirup, ¼ teáskanál só, 6 evőkanál víz, 6 evőkanál nem sózott vaj, 6 evőkanál tejszín, 1 evőkanál tejföl, 1 teáskanál tiszta vanília kivonat.

csokis karamell torta

A borításhoz: ½ pohár tejszín, 113 gramm csokoládé, alaposan összevagdosva, és (tetszés szerint) díszítéshez való dekoráció a tortácskák tetejére.

A karamellás csokoládé elkészítéséhez először a kosárkát csináljuk meg, amelybe a töltelék kerül. Keverjük össze egy közepes méretű tálban a lisztet, kakaóport, a sót, majd tegyük félre. Használjunk botmixert lapát csatlakozással, illetve elektromos kézi mixert: alaposan dolgozzuk össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és puha nem lesz. Adjuk a vanília és a tojássárgája keverékéhez, majd adagoljuk hozzájuk a többi száraz hozzávalót is.

Osszuk a tésztát hat egyenlő részre. Nyomkodjuk őket a kis tortácska-készítő formákba, amelyekből aztán könnyedén kivehetjük majd őket. Tegyük a hűtőbe őket és 30 percig hűtsük. Melegítsük elő a sütőt, 350 fokra, és helyezzük be a tortácskákat. Az előmelegített sütőben 13-15 percen át süssük, majd vegyük ki őket és tegyük egy tálcára – hagyjuk őket hűlni.

Készítsük el a karamellt: egy közepes méretű serpenyőben közepes lángon keverjük össze (lehet habverővel is) a cukrot, a kukoricaszirupot, a sót, a 6 evőkanál vizet és hagyjuk felforrni. Főzzük kevergetés nélkül, amíg a belerakott hőmérő nem éri el a 340 fokot. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és az egyveleget keverjük a vaj, tejszín, tejföl és vanília keverékébe (a keverék buborékokat fog képezni). Keverjük simára.  Öntsük a karamellt a kihűtött tortácska kosarakba, és hagyjuk kissé kihűlni. Majd tegyük őket a hűtőbe 3-4 óra hosszára, hogy megkeményedjenek.

Végül a tortácska tetejére készítjük el a csokiborítást: közepes méretű serpenyőt használjunk és közepes lángot. Forraljuk fel a tejszínt – a csokoládét tegyük tálba, majd bele a forró krémbe. Hagyjuk „ülni” egy percig, majd kezdjük lassan kevergetni egy gumi kanállal, míg sima nem lesz. Ha kész, kanalazzuk a borítást a tortácskák tetejére, és hűtsük újabb 3-4 órát a hűtőszekrényben. Ha szükséges, egyéb dekorációval is megszórhatjuk. Kész is a karamellás csokoládé! Hidegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.