A fogamzásgátló is befolyásolja a cukorbetegek állapotát

A cukorbetegség már önmagában megnöveli a thromboembóliás események kialakulásának kockázatát, így nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre. Éppen ezért felvetődhet a kérdés, hogy a diabetes-szel küzdők használhatnak-e hormonális fogamzásgátló tablettákat és egyéb eszközöket, melyek köztudottan jelentős trombózis-provokáló faktoroknak számítanak. A választ prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától tudtuk meg.

Ezért növeli meg a trombózis rizikóját a cukorbetegség

A cukorbetegség olyan állapot, mely nagyban befolyásolja az egész szervezet működését, így számtalan szövődménye lehet. Ilyen például a trombózis kialakulása, mind a vénás, mind az artériás oldalon. Napjainkra kiderült, hogy a diabetes egy nagyon komplex betegség (nem egyszerűen az inzulin hiánya) és komoly kóros biokémiai mechanizmusok alakulnak ki az állapot során.

Diabetes esetén az erek (különösen a legbelső sejtsor az un. endothel sejtek) jelentősen károsodnak.  A kialakult oxidatív károsodás hatására az erek rugalmassága csökken, sérül az érfal, valamint megindul a plakk-képződés. Ennek nagy veszélye a plakk-ruptúra – vagyis amikor a plakk széle beszakad-, mivel ez fokozza a vérlemezke-aggregációt (összecsapódást), ami végső soron vérrög kialakulásához vezethet – ekkor szívinfarktus vagy stroke következhet be. Emellett a diabetes során megnő az alvadási faktorok aktiválódása is, ami szintén hozzájárul a thrombusok (vérrögök) keletkezéséhez a vénákban, így mélyvénás trombózis/tüdőembólia alakulhat ki.

Milyen fogamzásgátló módszert válasszanak a cukorbetegek?

Látható tehát, hogy a cukorbetegség nagyban megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát, ezért külön figyelmet szükséges fordítani a prevencióra- így lehetőleg kerülni kell minden olyan tényezőt, melyek még inkább megnövelik a rizikót. Éppen ezért prof. Blaskó György azt tanácsolja a diabetes-ben szenvedőknek, hogy mindenképp kérjék ki szakember véleményét az ügyben, hogy milyen védekezési módot válasszanak. Hogy lehet-e hormonális tablettákat/eszközöket alkalmazni, az minden esetben egyéni elbírálást igényel, figyelembe véve többek között az illető életkorát, egyéb betegségeit, esetleges trombofíliáját és ha voltak, akkor a korábbi thromboembóliás eseményeket is.

Kutatások szerint azonban az sem mindegy, milyen hormonális fogamzásgátló módszert alkalmaz a cukorbeteg, ugyanis hogy mennyire ugrik meg a rizikó, az függ a készítmény fajtájától, összetevőitől. A Kaliforniai Egyetem felméréséből ugyanis kiderült, hogy a legveszélyesebbek számukra a fogamzásgátló tapaszok (más kutatások szerint ez nem csupán a cukorbetegekre érvényes). Ezeket követik a progesztin-tartalmú tabletták, a hüvelygyűrű, az ösztrogént is tartalmazó tabletták, a depo-progeszteron-tartalmú injekció (196 napra), a szubkután implantátum és végül a spirál.

Látható tehát, hogy egyáltalán nem mindegy, ki milyen hormonális módszer mellett teszi le a voksát, ám prof. Blaskó György, aki a paciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat, mégis inkább azt javasolja, hogy a cukorbetegek, ha lehetséges, vagy a legalacsonyabb hormontartalmú szert, vagy inkább hormonmentes védekezést válasszanak!

Trombózis-rizikóbecsléssel megtudhatja, mennyire veszélyezteti a probléma

Hogy megtudja, mennyire veszélyezteti önt a trombózis, és hogy ennek fényében milyen módszerrel érdemes védekeznie a nem kívánt terhesség ellen, fontos, hogy konzultáljon szakemberrel. Trombózis-rizikóbecslés alkalmával az orvos a következőket veszi figyelembe:

  • trombofília vizsgálat (Leiden mutáció, MTHFR mutáció, Protein S/C szintje)
  • családban előfordult betegségek feltérképezése
  • életkor
  • korábbi betegségek fajtái, mértéke
  • jelenleg fennálló egyéb betegségek fajtái, mértéke
  • életmód tényezők (folyadékfogyasztás, mozgás, táplálkozás stb.)

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.