A 7 legfontosabb szűrővizsgálat

A megelőzés híveinek az év elején érdemes összeállítani egy egészségtervet arról, milyen szűréseken szeretnének részt venni. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a 7 legfontosabb szűrővizsgálat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

  1. Nagylabor

A laborlelet az első lépés egy összetett diagnózis kialakításában, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapszolgáltatásai a vérvétel és – vizsgálat és a vizeletvizsgálat. Azok, akik valamilyen konkrét panaszuknak szeretnének utánajárni, ma már előre összeállított laborcsomagok közül is választhatnak (például betegségkutató-, pajzsmirigy-, ciklusanalízis laborcsomag).
– Kinek ajánlott? Mindenkinek.
– Milyen gyakran? Évente, illetve panasz esetén akár gyakrabban.
– Mennyi ideig tart? 15 perc.

  1. Fogászati szűrés

Az egészséges fogazat nem csak esztétikai kérdés, hanem a tökéletes rágás, a megfelelő emésztés előfeltétele. Ezért is fontos, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz. A professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás akár a későbbi fogvesztést is megakadályozhatják. A szűrővizsgálat a szájüregi daganatok korai felfedezése szempontjából is elengedhetetlen.

– Kinek ajánlott? Mindenkinek.
– Milyen gyakran? Gyerekeknek félévente, felnőtteknek évente.
– Mennyi ideig tart? 20-30 perc.

fogorvos

  1. Szemészeti szűrés

Akinek a családjában öröklődnek a szemproblémák, évenként érdemes szűrővizsgálaton részt vennie – tünetmentesség esetén is. Ismétlődő fejfájásos panaszok hátterében is állhat szemüreggyulladás, vagy akár súlyosabb betegség is. A diabétesz gyakori szövődménye a szemfenék meszesedése, de a betegség velejárója lehet a szemnyomás emelkedése is, melyből – kezelés hiányában – zöldhályog is kialakulhat. Ezért a cukorbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos évente végigmennie egy teljes szűrőprogramon.

– Kinek ajánlott? 30 éves felett mindenkinek.
– Milyen gyakran? Évente.
– Mennyi ideig tart? 30 perc.

  1. Vastagbélszűrés

A szűrés célja a vastagbélrák kiszűrése minél korábbi, tünetmentes stádiumban, valamint a polipok felismerése és kezelése a rákmegelőző állapotban. Mivel a tapintásos módszerrel a vastagbél magasabb szakaszain nem észlelhetők az elváltozások, így ezt a szakaszt endoszkóppal, vagyis egy világítással ellátott optikai eszközzel vizsgálják, egy gyors, akár bódításban is végezhető szűrővizsgálat keretében. Az eljárást kiegészítheti a rejtett vér kimutatása a székletmintából.

– Kinek ajánlott? 50 év felett mindenkinek.
– Milyen gyakran? 5-10 évente.
– Mennyi ideig tart? 25 perc.

  1. Nőgyógyászati szűrés

A szűrővizsgálat során a kolposzkópos (nagyítós) megtekintés célja a finom rendellenességeket felfedezése, míg a tapintásos vizsgálattal kiszűrhetők többek közt a ciszták, a miómák, a petefészek, a kismedence gyulladása. A hüvelyi ultrahangvizsgálat tovább finomíthatja a képet, az emlők és a hónalj áttapintása szintén része a szűrésnek. A méhnyakrák kiszűrésén túl egyre hangsúlyosabb a HPV-szűrés is, hiszen a HPV-vírus szinte minden méhnyakrákos esetben kimutatható.

– Kinek ajánlott? 18 éves kor felett minden nőnek.
– Milyen gyakran? Évente.
– Mennyi ideig tart? 20 perc.

egeszseg_orvosok4

  1. Prosztatarák szűrés

Mivel 50 év felett a prosztata-megnagyobbodás előfordulása rohamosan emelkedik, az évenkénti szűréssel megelőzhető a folyamat romlása. A vizsgálatnak része lehet a prosztata ultrahang, a fizikális vizsgálat és a véranalízis is, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata specifikus antigén) elemzik. Egyre elterjedtebb a pro-PSA vizsgálat, amely során a vérben lévő három PSA-frakció – a pro-PSA, a szabad PSA és az össz-PSA – értéknek egy speciális képlettel egy arányt számolnak. Ebből megállapítható a prosztata egészség index (PHI), amely jelezhet enyhe, közepes és magas kockázatot.

– Kinek ajánlott? 40 év felett minden férfinak.
– Milyen gyakran? Évente.
– Mennyi ideig tart? 30 perc.

  1. Hasi ultrahang

A szűrővizsgálat során a hasüregi és kismedencei szerveket vizsgálják, nem elsősorban az üreges szerveket, vagyis nem a gyomrot és a beleket, hanem a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, és a kismedencében található húgyhólyagot, méhet, petefészkeket, illetve a prosztatát. A módszer választ adhat a hasi fájdalmak okára, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele. A vizsgálat során fény derülhet a daganatos betegségek áttéteire, a hasüregi folyadék- vagy gennygyülemekre, és vérzésekre. A pontos eredmények miatt éhgyomorral és lehetőleg telt hólyaggal kell érkezni.

– Kinek ajánlott? Mindenkinek.
– Milyen gyakran? Évente-kétévente.
– Mennyi ideig tart? 20 perc.

“A szűrővizsgálatok ajánlott gyakorisága természetesen panaszmentesség esetén érvényes, probléma jelentkezésekor mindig orvoshoz kell fordulni” – hangsúlyozza Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.