8 ország, ahol ingyenes a főiskola

Ki ne álmodozna róla, hogy a világon mindenütt költségmentes legyen a felsőoktatás? Sajnos ez nem mindenütt lehetséges, mégis van néhány ország, ahol működőképes az ingyen főiskola.

A világ jó részén komoly költségekbe kerül felsőoktatási intézménybe járatni egy gyermeket. Jó volna, ha mindenki követhetné pár, kivételes helyzetben levő ország példáját, melyekben azonban szinte ingyen főiskolához juthat az ember.

Ezekben az államokban az adóból telik arra, hogy fizessék minden diák költségeit, aki diplomát szeretne szerezni. Az országok többsége Európában van – olyan kultúrával, amely „gondoskodik a másikról”. Magasabb adóikkal nemcsak a színvonalas egészségügyi ellátás biztosított, hanem az ingyen főiskola is.

Melyek ezek az országok?

1.Dánia: egy, 2015-ös OECD jelentés szerint Dánia az egyik a 8 ország közül, amely ingyenes főiskolai programokkal rendelkezik. A Koppenhágai Egyetem, az Aurhus-i, az Aalborgi Egyetem, a Koppenhágai Üzleti Főiskola, a Dán Műszaki Egyetem, valamint a Dél-Dániai Egyetem is indít ilyen képzéseket.

2.Észtország: az OECD jelentése alapján Észtország szerepel a második helyen, a Tallinni Egyetemmel, Tallinn műszaki egyetemével és Tartu egyetemével.

3.Finnország: a jelentés szerint a top 10 finn egyetem, amely ingyenes főiskolának számít, a Helsinki Egyetem, az Abo Akadémia, a Turkui Egyetem, Tampere, Jyvaskyla, Oulu, Vaasa egyeteme, Lappföld egyeteme, a Kelet-Finnországi Egyetem és Aalto egyeteme.

4.Norvégia: a 2015-ös OECD-jelentés Norvégiát is az ingyen főiskolát biztosító országok közé sorolja, Oslo egyetemével, a Bergeni Egyetemmel, Tromso- és Stavanger egyetemével, valamint a Nyugat-Norvégiai Egyetemmel.

5.Szlovákia: valamennyi ingyenes képzést nyújtó főiskola vagy egyetem a fővárosban található, Pozsonyban (Bratislava). Ezek közül a közgazdaságtudományi-, a műszaki egyetem, a Comenius Egyetem, az előadóművészeti egyetem és a képzőművészeti egyetem is ad térítésmentes oktatást.

6.Szlovénia: a szlovénoknál szintén a főváros, Ljubljana egyeteme biztosít ingyenes képzést.

7.Svédország: az OECD jelentése alapján több mint 20 ezer diákkal rendelkező intézményekben van ingyenes főiskolai képzés, a Lund Egyetemen, a Göteborgi és a Stockholmi egyetemen.

8.Törökország: a törököknél több mint 178 különböző egyetem áll rendelkezésre, ahol ingyen főiskolához juthat az ember – köztük van az Ankarai, az Isztambuli Egyetem és a főváros műszaki egyeteme is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php