7 tipp a szívbetegség megelőzésére

Lehetséges, hogy ezek csupán kis lépések, mégis nagymértékben hozzájárulnak a szívbetegség megelőzéséhez. Hogy miről van szó? A stresszcsökkentéstől kezdve a megfelelő testsúlyon át az egészségtelen szokások elhagyásáig, egyre közelebb kerülhetünk a veszély minimális mértékéhez.

Sokan úgy gondolják, a szívbetegség megelőzéséhez nagy lépéseket kell tenni, teljes életmód-váltás szükséges, melyhez sem erejük, sem kedvük nincs. Pedig lépésről-lépésre haladva sokkal egyszerűbb és kellemesebb az egészséges szokások kialakítása. Lássuk, mit is kell tennünk annak érdekében, hogy a szívbetegség megelőzése hatékony legyen!

1.Tanuljunk meg lazítani és kikapcsolni

Keressünk nekünk megfelelő, kellemes módszereket a stresszcsökkentésre. Mozogjunk, meditáljunk, beszélgessünk olyan emberekkel, akikben megbízunk.

2.Dolgozzunk a súlyunkon

A szívbetegség megelőzésében kardinális kérdés a testsúly. Ennek elérése egyébként is motiváló, hiszen visszanyerhetjük mutatós alakunkat.

etkezes1

3.Alakítsuk át az étrendünket

Részesítsük előnyben a gyümölcsöket, zöldségeket, a sovány húsokat, a teljes kiőrlésű gabonát. A nagyon sós, egészségtelen zsírokban gazdag vagy sült ételeket hanyagoljuk. Egészséges alapanyagokból ugyanolyan jót lehet főzni, s idővel megszokottá válik majd.

4.Válasszunk mozgásformát, amit szeretünk

A szívbetegség megelőzésében igen hatékony a testmozgás. Ha aktívak szeretnénk lenni, olyan edzést érdemes kinéznünk magunknak, amit élvezünk is. Heti 3-4 alkalommal mozogjunk, 30 percen át. Kalóriát égetünk vele és lefaragjuk a kilókat is.

5.Gondoljuk újra, mit is iszunk

Mértékkel ihatunk alkoholt is, de ha túlzásokba esünk, az egészségünkkel játsszunk. A mértékkel történő szeszfogyasztás nők esetében 1, férfiaknál 2 pohár naponta.

vérnyomás

6.Ellenőrizzük vérnyomásunkat, koleszterinszintünket

A szívbetegség megelőzéséhez lényeges, hogy tisztában legyünk az értékeinkkel: a vérnyomás-, a koleszterin- és a vércukorszint ellenőrzése igen fontos. Ha időről-időre meglátogatjuk orvosunkat, ezeket mindig nézessük meg. Ha valamelyik túl magas, az orvos javasolni fog módszert a csökkentésére.

7.Ne dohányozzunk

A cigaretta a tüdőt és az egész szervezetet rongálja. A szívproblémák pedig jóval gyakrabban jelentkeznek azoknál, akik dohányoznak. Ha tehát a szívbetegség megelőzése a cél, tegyük le a cigarettát.  

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php