7 tipp a haj megfelelő mosásához: a sampon

Mindenki szép és erős haj gazdája szeretne lenni – ehhez azonban érdemes tisztában lenni azzal, mivel teszünk jót a tincseinknek és mivel nem. A sampon használata például az egyik első számú dolog, amelyről fontos tudnunk a részleteket.

Talán azt gondoljuk, hogy a haj ápolásához nem kell nagy szakértőnek lenni. Mindenki tudja nagyjából, milyen a haja szerkezete, s ennek megfelelően igyekszik gondozni. Vannak azonban részletek, melyekre nem árt odafigyelni. Ilyen a sampon használata is.

Íme 7 tipp a sampon megfelelő alkalmazásához.

1.Gőzöljük a hajat mosás előtt: a fejbőr pórusai általában eltömődnek olajjal és szennyeződéssel, ezért érdemes egy kis gőzölést végezni hajmosás előtt. Tekerjük a hajunkat előzőleg meleg vízbe áztatott és kicsavart törölközőbe. Hagyjuk állni a fejünkön 20 percig, s utána mossunk hajat.

2.Masszírozzuk a hajat samponozás előtt: a gőzölést követően jót teszünk a hajnak, ha mosás közben gyengéd masszírozást alkalmazunk a fejbőrön. Mindez meglazítja a piszkot, s a gyenge hajszálakat ezzel el is távolítjuk. Alkalmazzunk körkörös mozdulatokat. A masszázs serkenti a vérkeringést, s ezzel együtt a haj növekedését.

3.Használjunk kézmeleg vagy hűs vizet: a túl meleg eszközök rongálják a hajat, s ugyanez igaz a forró vízre is. Hajmosáskor tehát érdemes kerülni a forró vizet, mert használata nem tesz jót a természetes olajoknak, nyitva hagyja a felhámot a bőrön és lehetővé teszi, hogy távozzon belőlük a nedvesség. Hideg vagy kézmeleg vízzel a hajmosáskor megmarad a nedvesség, ragyogóbb és simább lesz a haj.

haj

4.Parabén- és szulfátmentes sampon alkalmazása: bizonyára hallottunk már lehetséges káros hatásaikról. Mindkét vegyi anyagot kerülni kell, mivel bőrirritációt és allergiás reakciókat okoznak. Egyes tanulmányok szerint rákkeltőek lehetnek és súlyos szemkárosodást válthatnak ki gyermekeknél. Használjunk tehát organikus sampont.

5.A sampon csak a hajra való: igaz, hogy a sampon alkalmas fürdésre is, de a célja eltávolítani az elhalt hámsejteket és a fejbőrön felgyűlt piszkot. Nem célszerű a haj teljes hosszát se hosszasan dörzsölgetni samponnal, mert megszabadítjuk a tincseket a természetes olajoktól, s száraz hatásúvá, élettelenné tesszük.

hajmosas, zuhanyzás

6.Ne mossunk hajat minden nap: a legtöbb sampon vegyi anyagokat tartalmaz, melyek a hajat kiszáríthatják és töredezővé teszik, ha naponta alkalmazzuk a terméket. A hajat legjobb hetente háromszor mosni, hogy a megfelelő hidratáltsági, azaz nedvességi szintjét fenntartsuk.

7.Ne nyújtsuk el a samponozás idejét: a haj törékeny, ha nedves. Vagyis ideális esetben 15 perc alatt meg kell lennünk a sampon használatával és a kondicionálással is ahhoz, hogy a haj károsodásának esélyét minimálisra csökkentsük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.