7 tanács, hogyan spórolhatunk környezettudatosan otthonunkban

Íme pár tipp a háztartásunkban az olcsóbb és környezettudatosabb hétköznapokért:

1. Szinte hihetetlen, mennyi pénz marad a zsebünkben, ha palackozott ásványvíz helyett csapvizet iszunk.

Napi egy másfél literes PET-palack egy év alatt 39 kg CO2-kibocsátást, évi 5 kg hulladékot eredményez. Ára a csapvízhez képest 68-szoros. Egy négytagú család évi megtakarítása a palackozott víz-csapvíz költségen 90 ezer Ft.

2. Sokat spórolhatunk azzal is, ha behúzzuk a függönyöket, bezárjuk a spalettákat. A zárt spaletták 60%-kal csökkentik az ablakon kiszökő meleg mennyiségét. Évi 60 ezer Ft-ot is megtakaríthatunk ezzel az egyszerű mozdulattal.

3. Költséghatékony megoldás az is, ha fürdőkád helyett a zuhanyt használjuk. Egy 5 perces zuhanyozáshoz 75-100 liter víz szükséges, míg egy fürdőkádat nagyjából a duplájából tudunk megtölteni. Vigyázat, az évi 60 ezer Ft/fő megtakarításhoz valóban nem folyathatjuk a vizet 5 percnél tovább!

4. Olvasszuk le 3 havonta a mélyhűtőt, mert a 3 mm-nél vastagabb jég 30%-kal, az 1 cm-es 50%-kal növeli a fogyasztást, ami évi 10 ezer Ft-ot húzhat ki a zsebünkből.

5. Használjunk ecetet vízkőoldáshoz és fertőtlenítéshez a drága, csomagolásuk miatt nem környezetbarát és allergiát okozó tisztítószerek helyett! A 20%-os fehér ecet még a tuberkulózist okozó Koch-bacilust is képes elpusztítani. Kiváló ablak- és WC-tisztító, hűtőszagtalanító. Ha a mosogatóban picit lassabban folyik le a víz, méregdrága és mérgező vegyszerek helyett szódabikarbónát szórok bele, ráöntök egy kevés ecetet, utána forró vízzel leöblítem, garantált az eredmény. A meleg (nem forró) sütő falát is így takarítom: szódabikarbónás-ecetes nedves ruhával dörzsölöm, jól lehozza a ráégett zsírt.

6. A személyes higiéniára és fertőtlenítésre válasszuk az illóolajokat! Bár ezek igen drága termékek, hosszú ideig elállnak, és csak pár csepp kell belőlük. A teafa + levendula + pálmarózsaolaj keveréke garantáltan megöli a körömgombát, az uszodai szemölcsöt, utazásnál fertőtleníthető vele a WC-ülőke. Olcsóbb és jobb megoldás bármely drága és sokszor hatástalan gyógyszernél.

7. Érdemes drága műanyag fólia helyett méhviaszos kendőt használnunk. Egy megfelelő nagyságú vászonanyagot olvasztott méhviaszba mártunk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 3 percre. Kivesszük, hagyjuk kihűlni – gyümölcsöt, szendvicset csomagolhatunk bele, edényeket is lehet vele befedni. Langyos vizes kendővel tisztítható. A YouTube-on szemléletes videókat lehet látni az elkészítés módjáról.

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.