7 mítosz a teherbeesésről

Úgy véled 35 éves korodig nincs okod aggódni a termékenységed miatt? Mit gondolsz, ez a kérdés csak a nőket érinti? A stressz meggátolhatja a teherbeesést?

Ha bizonytalan vagy, itt az ideje, hogy kiderítsd, mi az igazság!

Az Amerikai Termékenységi Társulat kérdőíves vizsgálata megdöbbentő eredményt mutatott ki. A több mint 12 000 megkérdezett közül mindössze egyetlen személy válaszolt helyesen mind a 15 kérdésre, ez az eredmény pedig igazolja, hogy a téma bővelkedik a mítoszokban.  Vélhetően a bölcs öregek magyarázatainak köszönhető, hogy hosszú időn át megkérdőjelezetlen volt számos állítás ezzel kapcsolatban, ráadásul egy részüket még a hétköznapi tapasztalataink is alátámasztják.

Az ép test éppen elegendő?

Tévedés azt hinni, hogy azok a nők, akik odafigyelnek a testükre könnyebben teherbe tudnak majd esni: a babagyártáshoz ugyanis nem elegendő a helyes táplálkozás és a rendszeres sport. A szervezet rendkívül összetett és bonyolult folyamatok játszódnak le benne, ezért hiába érezzük magunkat rendben, a baba fogantatásához olykor ennél is többre van szükség.

Korhatárra tekintet nélkül

Bár sokan úgy vélik a 35 éves kor egyfajta határvonal a teherbeesésnél, ez sajnos nem igaz. Ez a probléma ugyanis kortalan: épp úgy előfordul a fiataloknál, mint a 30 vagy 35 év feletti nőknél, hogy gondot okoz a teherbeesés. Azért mert nem gondolsz a gyermekvállalásra a biológiai órád ketyeg, és azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindenkié jár egyformán!

Fotó: 123rf.com

Páros mellékhatás

Hajlamosak vagyunk a termékenységet női kérdésnek tekinteni, ennél viszont sokkal összetettebb a helyzet. Laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy a sikertelen babaprojekt csupán 40%-ban magyarázható a nő terméketlenségével. Ugyanúgy 40%-ban a másik nemnél jelentkeznek problémák, és a fennmaradó 20% esetében a párok mindkét tagjánál.

Az ágyban töltött órák száma növeli az esélyt?

Nincs összefüggés a sikeres teherbeesés és aközött, hogy naponta hányszor estek egymásnak. Bár a gyakori együttlétek jó hatással vannak a párkapcsolatra, azt nem befolyásolja, hogy a pici előbb megfoganjon. Ennél sokkal fontosabb a megfelelő időzítés, vagyis, hogy az együttlétet a peteéréshez igazítsa a pár.

A fogamzásgátló később is gátol?

Nem bizonyított, hogy a fogamzásgátló tabletta befolyásolja a teherbeesést a későbbiekben. Ez egyszerűen azzal magyarázható, hogy mindössze 24 órán keresztül marad a nő szervezetében. Ráadásul néhány nő esetében a fogamzásgátló tabletta és más készítmények elősegítik a teherbeesést.

Ha nincs szex, nincs probléma?

A női test egyik csodája, hogy képesek vagyunk teherbe esni az együttlét után akár két nappal is. Ennek az az oka, hogy a sperma képes életben maradni a nő szervezetében, ha a szexuális érintkezés az ovulációt megelőző néhány napban történt.

A piros egyenlő a zölddel?

Az egyik legelfogadottabb mítosz, hogy a menstruáció alatt nincs ok az aggodalomra, szabad az út. Ez viszont tévedés! Ez szintén azzal magyarázható, hogy néhány esetben a sperma az együttlétet követő napokat is túléli, ennek pedig az lehet az oka, hogy bizonyos helyzetben a nők ciklusa és peteérése eltér a megszokottól. Tehát a legfontosabb, hogy mindig legyünk résen!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.