6 tipp – Hogyan távolítsuk el a vizet füleinkből?

Bizonyára mindenki átélte már élete során néhányszor azt, hogy például egy kiadós strandolás vagy úszás után víz került egyik vagy másik fülébe. Ez a víz általában néhány másodperc után természetes módon távozik, ám vannak olyan esetek, amikor valahogy mégsem tudunk rögtön megszabadulni tőle.

Sokan nem tudják, hogy a fülbe, majd a hallójáratokba került víz fájdalmas fülgyulladások kiváltója is lehet, sőt ha nem kezelik időben, akár halláskárosodáshoz is vezethet. Fontos tehát, hogy időben a tettek mezejére lépjünk, és mindent megtegyünk azért, hogy ne maradjon túl hosszú időn át víz a füleinkben.

Több egyszerű módszert is segítségül hívhatunk, íme a hat leghatásosabb:

  • Billentse a fejét az egyik, majd a másik oldalra, fektesse a vállára az érintett fület (közben a fülcimpáját is húzogathatja), és az ellenkező oldalon óvatosan ütögesse a másik fülét a tenyerével mindaddig, amíg a víz el nem távozik.
  • Nyomja rá tenyerét az érintett fülre, hogy vákuum keletkezzen, majd hirtelen mozdulattal vegye el kezét a füléről. Ezt többször is megismételheti.
  • Tegyen meleg borogatást vízzel teli fülére, hagyja rajta körülbelül fél percig, majd vegye le. Ismételje meg ezt négyszer vagy ötször. Ezután feküdjön le, és forduljon arra az oldalára, amelyik fülével a probléma van.

fejfajas

  • Készítsen oldatot ugyanannyi mennyiségű alkohol és ecet felhasználásával, majd cseppentsen ebből háromszor vagy négyszer fülébe. Az alkohol két szempontból is igen hatásos: egyfelől feloldja a fülzsírt, amely sok esetben a víz szabad kifolyásának egyik fő gátlója, másrészt segít a hallójáratokba került víz elpárolgásában is. Az ecet pedig a baktériumok elszaporodásának megelőzésében játszik fontos szerepet. Miután fülébe cseppentette az előírt mennyiséget, hagyja ezt az oldatot körülbelül 30 másodpercig benn, majd feküdjön oldalára, hogy az oldat rendesen ki tudjon folyni.
  • A csapdába esett víztől hajszárítóval is megszabadulhat. Állítsa hajszárítóját a legalacsonyabb fokozatra, majd biztonságos távolságban kezdje el a meleg (de nem forró!) levegőt fújni az érintett fülre. Sokszor az is segít, ha közben fülcimpáját is húzogatja, hisz ezáltal a meleg levegő több területre elérhet.
  • Keverjen össze hidrogén peroxidos fülcseppet egy kis vízzel, és az alkohol-ecet oldathoz hasonlóan, cseppentsen belőle fülébe 3-4 cseppet. Néhány perc elteltével billentse fejét arra az oldalra, ahol a probléma van, és ha szerencsés, akkor ettől a mozdulattól a bent rekedt víz is távozni fog füléből.

Ha a fenti módszerek közül egyik sem segít a probléma megoldásában, akkor sajnos nincs mit tenni, fel kell keresnie háziorvosát vagy kezelőorvosát, amilyen gyorsan csak lehet.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.