6 sokkoló elfoglaltság, amitől egycsapásra hízni kezdünk!

Egészségesen élni, mindig fittnek maradni sokak számára egy igen fárasztó csata. A hívogató ételek mindig szembe jönnek, az edzés, a sport pedig sok időt vesz el a mindennapokból.

Csakhogy nem egyedül az ételek és a testmozgás miatt kell aggódnunk, ha meg akarjuk őrizni karcsúságunkat.

Olykor bizony meglepő lehet számunkra, hogy még mindig nem kielégítő a mérlegen látható szám – annak ellenére sem, hogy minden szabályt igyekeztünk betartani. Egészséges ételeket ettünk és rendszeresen időt szakítottunk a testmozgásra is.

Érdemes körülnéznünk, mi minden járulhat hozzá mindennapjainkban ahhoz, hogy öntudatlanul is felszedjünk jó néhány kilót. Ugyanis van ilyen elfoglaltság szép számmal!

1.Itt van mindjárt napjaink „mumusa”, a túlzott internet használat.

A The Journal of Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány szerint minél több időt töltünk a weben, annál több kilót szedhetünk fel. Miközben az internetezéssel vagyunk elfoglalva, valószínűleg nem jut eszünkbe a sportolás, sokszor ész nélkül étkezünk – ami épp a kezünkbe kerül alapon -, sőt hajlamosak vagyunk éjjel 2-ig a gép előtt ülni. Miközben az internet egy hasznos dolog, igyekezzünk használatát lecsökkenteni – esténként főleg. Elég lesz 30 perc is. Térjünk aludni időben!

Foto:123rf.com

2.A szobatárs viselkedése

Ha sosem láttuk a szobatársunkat nekilátni főzni, elkészíteni egy tisztességes otthoni ételt, nagy rá az esély, hogy egészségtelen szokásait magunk is átvesszük. Ez nyilván hatással lesz a súlyunkra. A Michigan-i egyetem tanulmánya szerint azok a kollégisták, akiknek szobatársa aktívabb és egészség-tudatosabb, kevésbé hajlamosak felszedni jó pár kilót első évben. A körülöttünk élők viselkedése mindig befolyásolja a saját hozzáállásunkat.

3.Dohányzás másodkézből

Egyesek azért cigarettáznak, hogy a testsúlyukat alacsonyabban tartsák, ám ha mi is beszívjuk a füstöt, nem lesz ránk jó hatással. Az American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism szaklap által közölt tanulmány szerint a másodkézből dohányzás sejt-elváltozásokat okoz, melyek hízást eredményezhetnek. Így hát egy dohányos mellett élni nem valami előnyös, ugyanis magasabb kockázatnak tesz ki bennünket.

Előfordul, hogy valaki minden fogyókúrás utasítást betart, mégis egyre gyarapodnak a zsírpárnái. Michael F. Roizen és Mehmet C. Oz szerint a baj a hormonokkal is lehet.

Elhízás: 4 rejtett ok

4.D-vitamin hiány

Meglepő, de a D-vitamin hiány meghökkentően magas a felnőttek körében. Ez a vitamin ugyanis nemcsak a csontok sűrűségéhez járul hozzá. Ha kevés van belőle, az elhízás esélyét is növeli. Vagyis, nagyon fontos kellő mennyiségű tej és egyéb, D-vitaminban gazdag élelmiszer, esetleg kiegészítők fogyasztása.

Foto:123rf.com

5.A tévében és interneten látott receptek elkészítése

Úgy tűnik, nem éri meg túlbuzgónak lenni a látott-olvasott recepteket illetően. Az Appetite szaklapban megjelent tanulmány arra mutat rá, hogy azok az emberek, akik rendszeresen vesznek újabb és újabb recepteket a netről vagy a tévéből, testsúlyukat tekintve többet nyomnak, mint azok, akik ezt nem teszik.

6.Boldog párkapcsolat

A lehető legnehezebb dolog a hasunkra nézve! Az őket kielégítő párkapcsolatban élők ugyanis – a Health Psychology szaklapban közölt tanulmány szerint – kevésbé érzik magukat ösztönözve arra, hogy elbűvöljék a párjukat, már nem motiválja igazán őket az egészséges étkezés és a testmozgás. S valljuk be, a „párkapcsolati súlyfelesleg” tényleg jellemző a párok körében…

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.