5+1 tipp: Mire jó egy okosotthon?

Bezártad? Kihúztad? Lekapcsoltad? Elzártad? Magadra ismersz az Égigérő Fű zaklatott házaspárjában, akik minden nap aggódva hagyták el az otthon melegét? Van egy jó hírünk: már nem csak a telefonod, de a lakásod is lehet okos. Ha megesett már, hogy bekapcsolva maradt a kávéfőző a reggeli rohanásban, a mobilodat viszont sosem hagynád el, ezt neked találták ki.

De vajon mit várhatunk intelligens lakóhelyünktől? Nézzük!

  1. Reszkessetek betörők!

Idegesen forgolódsz a családi nyaralás alatt? Ha a házőrzőtök is veletek üdül, ki vigyáz a házra? Ha Kevin legközelebb egy okos otthonban marad magára, már nem kell bábukat mozgatnia az ablakban, hiszen a rafinált lámpakapcsolók könnyedén túljárnak az illetéktelen behatolók eszén. Bátran utazz el az őszi szünetre, állítsd be, hogy esténként kapcsolódjanak fel a lámpák a nappalidban, így nyugodtan átadhatod magad a turista életérzésnek. A Cordia Smart Home alkalmazása például arról is értesít, ha a szomszéd néni éppen meglocsolja a virágokat, mivel érzékeli, ha kinyílik a bejárati ajtó. Hát nem megnyugtató?

  1. Környezettudatos vagy? Ezt neked találták ki

Mindig elfelejted lekapcsolni a lámpákat, hogy aztán egy hétig azt számolgasd magadban, hogy hány fát pusztítottál ki ezzel? Ezt is rábízhatod a lakásodra! Egy okos rendszer automatikusan lekapcsolja a szükségtelen fogyasztókat akkor is, ha nem vagy otthon. Így kevesebb áramot használsz, és egyszerre óvod a környezetet és a lakásodat is – ha netán bekapcsolva maradt volna a vasaló.

  1. Téli meleg

Nem kell bemutatni azokat a reggeleket, amikor ki sem bírsz bújni a paplan alól, mert olyan hideg a szoba mintha Alaszkában lennél? Este pedig ugyanez a jégbarlang fogad a munkából hazaérve… Okosotthonodban beállíthatod a reggeli és az esti fűtés idejét, csak a kellemes melegben ébredezve nehogy elkéss a munkából!

  1. Csőtörés? Nem probléma!

Jártál már úgy, hogy csak akkor észlelted a szivárgó, csöpögő vizet, amikor már minden elázott? Az okos szenzorok időben jelzik a csőtörést, a vízszivárgást és a fűtés hibáit. Ha mindez napközben történik, egy napot sem veszítesz: a szerelő már ott is lehet a lakásodnál, amikor hazaérsz a munkából. Időbeosztásból ötös!

  1. Az a szépítő alvás…

Gondoltad volna, hogy a lakásod levegője és hőmérséklete is lehet egészséges? Megfelelően beállítva hozzásegíthet a pihentetőbb alváshoz, így nem csak a szarkalábak számát limitálod, a szervezetednek is kedvezel, mivel a betegségek kialakulására is kisebb esély van. „A pihentető, jó alvás fontos feltétele, hogy ideális hőmérséklet és páratartalom legyen a hálószobában.” – mondta Huszár János, a Cordia okos rendszereit gyártó Cubilog termékmenedzsere. „Bizonyítottan jobban alszunk a megfelelő környezeti körülmények között.” 

(+ 1: Választani is tudni kell

Egy okosotthon kényelmes megoldásokat ad, azonban pár szabályt érdemes betartani, ha ilyen rendszert választunk. Fontos szempont például, hogy okosotthon hozzáférési adatainkat semmiképpen se kezeljük nyílt titokként, illetve az, hogy megbízható forrásból vásároljunk intelligens eszközöket.)

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.