5 tipp – Hogyan hozzuk vissza az életbe mosógépünket?

Kinek ne tűnne fel néhány év után, ha nincs valami jó állapotban az állandóan használatbanlévő mosógép? Pedig nem olyan régen még egészen új volt…A legtöbb, amit érte tehetünk, ha jól karbantartjuk. De hogyan?

Egy vadonatúj mosógép is sokat veszít megnyerő külsejéből, sőt hatékonyságából, ha nem gondozzuk megfelelően.

Amennyiben a miénk is kissé elhasználódott már munkája során, hozzuk vissza régi fényét. Pusztítsuk el a baktériumokat, száműzzük a kellemetlen szagokat, akadályozzuk meg a vízkő kialakulását az alábbi praktikákkal!

1.Tisztítsuk ki a mosószer-fiókot

A mosószer-fiók a baktériumok számára igazi mennyország, az oda lerakódott penésszel és mosószerrel. Ha lehetséges, szedjük ki a teljes fiókot és súroljuk meg egyszerű háztartási tisztítószerrel és régi fogkefével.

2.Oldjuk fel a szűrőt

A szűrő a másik olyan hely, amelyik ideális a baktériumok számára. Meleg és párás. Ürítsük rendszeresen és vegyük ki a szöszöket, szennyeződéseket, melyek összegyűltek benne.

mosógép

3.Tisztítsuk meg a dobot

Még ha a belseje tökéletesen tisztának tűnik is, valószínűleg nem az. Sok a repedés és a lyuk, ahol a baktériumok felszaporodhatnak. Ez ellen a legegyszerűbb megoldás, ha minden hónapban egyszer végigfuttatunk üresen egy programot: használjunk szóda kristályokat hozzá vagy mosogatógép tablettát és lehetőleg 60 fokon indítsuk el a mosást. Ez elpusztítja a baktériumokat, eltávolítja a kellemetlen szagokat, a szappanmaradéknak sem lesz módja felgyűlni.

4.Előzzük meg a rossz szagokat

Mosás után mindig hagyjuk nyitva egy ideig a mosógép ajtaját. Így a levegő át tudja járni a dobot és meggátolja, hogy baktérium tenyészet alakuljon ki benne.

5.Használjuk a megfelelő mosószert

Inkább por állagú, mint folyékony mosószerrel mossuk. Az extra hab és a folyékony lágyítók nagyobb mértékben felelősek a gépben a maradékok felhalmozódásáért, hozzájárulnak a kellemetlen szagok és a penész kialakulásához.

Okosan a mosógéppel!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu