5 tipp az egészségesebb életért – cukorbetegeknek

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség online kampányt indított cukorbetegeknek. A szervezet azokra az egyszerűen betartható lépésekre hívja fel a figyelmet, amellyekkel sokat tehetünk a megelőzésért, illetve már kialakult betegség esetén az állapot szinten tartásáért.

Idén több nemzetközi szervezet (Nemzetközi Édesítőszer Szövetség, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség) fogott össze azért, hogy célzott tájékoztatással tudatosítsák az emberekben  a cukorbetegség megelőzésének és kezelésének fontosságát. Az idei kampány az Európai Dietetikusok Hálózatának (ESDN) és a Dietetikus Egyesületek Nemzetközi Szövetségének (EFAD) tudományos támogatásával valósult meg.

Idén a cukorbetegség szemkárosító hatása került középpontba. A kampány felhívja a figyelmet a korai szűrés fontosságára és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, hogy csökkenteni lehessen az olyan súlyos szövődmények kialakulását, mint a retinopátia. Az ISA kifejlesztett egy online integrált programot, amely a kiegyensúlyozott étrendről és az egészséges életmódról, valamint olyan egyszerű lépésekről kommunikál, amelyekkel megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség és annak szövődményei.

Az egyszerű lépéseket könnyű megtenni!

A program egy infografikából és egy animációs videóból áll, amelyek elmagyarázzák, hogyan hatnak azok a kis, mindennapos döntések, amelyek hozzásegíthetnek egy egészségesebb, a cukorbetegség szövődményeitől mentes élethez. Az ISA online kampányának alapvető célja, hogy kreatív és informatív módon is foglalkozzon a cukorbetegségre vonatkozó életmóddal és táplálkozási irányelvekkel, beleértve az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek szerepét, amelyek úgy segítenek a vércukorszint szinten tartásában, hogy közben az édes íz élvezetét is nyújtják.

diabetesz ellenorzes

Dr Aimilia Papakonstantinou, az Athéni Agrártudományi Egyetem táplálkozással és anyagcserével foglalkozó tanára, valamint az EFAD diabetes munkacsoportjának elnöke azt vázolta fel, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzhető, sőt vissza is fordítható, ha a korai szakaszban diagnosztizálják, és étrendi változtatásokat hajtanak végre a páciensnél. Ebben szükség van a dietetikusok segítségére. Válaszolva a kérdésre, hogy a cukorbetegek táplálkozásában van-e szerepe az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek, Dr. Papakonstantinou egy interjúban hangsúlyozta, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek részét képezhetik a cukorbetegek táplálkozásának, mert biztosítják számukra a különféle édes ízű, ám kevesebb cukrot és kalóriát tartalmazó termékeket.

5 lépés a cukorbetegek egészségesebb élete érdekében

Mind az infografika, mind pedig az animációs videó 5 egyszerű lépést ajánl a 2-es típusú diabéteszben szenvedő cukorbetegeknek:

  1. Egészségesebb étkezési szokások
  2. Aktívabb életmód
  3. A szénhidrátbevitel figyelése, valamint a cukor csökkentése
  4. Testtömeg-karbantartás
  5. A vércukorszint folyamatos kontrollja

Az ISA 2016-os Diabétesz Világnap kapcsán kiadott online programja, valamint az infografika és az animált videó itt érhető el.

Ha még több információt szeretne olvasni az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekről, látogasson el a www.sweeteners.org oldalra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index