5 dolog, amit ne ajándékozz allergiás ismerősnek

A legjobb szándékunk ellenére is kellemetlen perceket okozhatunk szeretteinknek, ha nem a megfelelő ajándékot választjuk az ünnepi alkalomra. Mivel az allergia ma már egyre több embert érint, nem árt, ha tisztában vagyunk a főbb allergénekkel. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának tanácsai ebben segíthetnek.

Hisztamin intoleranciásnak bort vagy csokit

Bizonyos ételek hisztamin tartalma magas, más ételek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák. Az eredmény mindkét esetben az, hogy a hisztamin intoleranciás beteg, ha ezeket az ételeket elfogyasztja, kellemetlen tünetek megjelenését fogja tapasztalni. Hasfájás, hasmenés, fejfájás, hányás a leggyakoribb panasz, de a krónikus orrfolyás és orrdugulás hátterében is megbújhat hisztamin intolerancia, ami ritkán, de asztmás rohamot is kiválthat. A csokoládé mellett a hisztamin mértékét növeli a következő, az ünnepi asztalon is gyakran előforduló ételek fogyasztása is: halak, pácolt húsok, alkohol (különösen a vörösbor), sajtok, savanyú káposzta, padlizsán, ketchup, citrusfélék, papaya, eper, ananász, dió, mogyoró, paradicsom és spenót.

Poratka allergiásnak plüssállatot

A házipor-allergia okozója a háziporatka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló széklete. Fő táplálékát az ember elhalt, lehullt hámsejtjei jelentik, ezért főleg a kárpitozott bútorokban, ágyneműben, matracban és a plüssállatokban fordul elő nagy mennyiségben. Az arra érzékenyeknél a poratka orrdugulást, tüsszögést, torokviszketést és bőrtüneteket is okozhat. Főként a gyermekek előszeretettel választanak hálótársul plüssállatot maguknak, így természetesen bizonyos idő elteltével ezek is megtelnek poratkával. Az atka terjedését jól jellemzi az az adat, mely szerint az egy-két éve a szobánkban lévő párna súlyának mintegy 10 százalékát már az elhullott atkák és ürülékük teszi ki.

tüsszent

Fémallergiásnak bizsut

A bizsuk nem nemesfémekből készülnek, ezzel együtt nagyon népszerűek, hiszen segítségükkel változatos kiegészítőkre tehetünk szert, viszonylag kedvező áron. Ám nem ritka, hogy viselésük kellemetlen tüneteket okoz: a fülbevaló környékén a fül ég, viszket, a nyaklánc, karkötő mellett a bőr kipirul, begyullad. A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Vörösség, viszketés, duzzanat, hámló-kiszáradt bőr. A tünetek először közvetlenül az érintkezés helyén alakulnak ki, később akár testszerte is megjelenhetnek. Hosszabb fennállás esetén a bőr megvastagodik, berepedezik, bizonyos esetekben a bőrtünet lehet csalánkiütésszerű is. Azt gondolhatnánk, hogy bizsuk helyett biztosabb, ha ezüst ékszert választunk, de sajnos gyakran ezek viselése is fémallergiás tüneteket vált ki. Ennek oka, hogy az ezüstből készült ékszereket más fémekkel is ötvözhetik, az eltérő összetétel miatt pedig az is előfordulhat, hogy az egyik ezüst ékszer panaszokat okoz, a másik pedig nem. Ha bizonytalanok vagyunk, válasszunk aranyból készült ékszert, ez az az anyag, amely a legkisebb valószínűséggel fog allergiás tüneteket okozni.

Illatosítók, gyertyák és illóolajok

A karácsonyi hangulat elengedhetetlen kellékei. A pot-pourri szárított növényi összetevői penész spórák táptalajai lehetnek, ezért allergiások semmiképp ne tegyék olyan helyre, ahol közvetlenül belélegezhetik. Bizonyos illatanyagok az arra érzékenyeknél szintén felerősíthetik a tüneteket, így a bennük lévő kémiai anyagok miatt az illatosított gyertyák egy része is problémát okozhat.

Allergén szobanövények

Egy 1985-ben készült belga tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina, másnéven csüngőágú fikusz nedvéből, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe. A kutatók által végzett vizsgálatban résztvevő 59 szénanáthás beteg 78 százaléka mutatott allergiás reakciót a fikusz, yucca, borostyán, pálma és más közismert dísznövények közül legalább egyre. Dr. Balogh Katalintól megtudtuk, hogy a szobanövények fajtától függetlenül is képesek allergiát okozni, gyakran öntözött, nedves földjük ugyanis kedvelt táptalaj a penészgombák számára. A gombatelepek kialakulását megelőzendő, javasolt bizonyos időközönként fellazítanunk a föld felső rétegét és a kelleténél gyakrabban cserélnünk a virágföldet. Fontos, hogy a cserépbe, a virágföldre hullott leveleket eltávolítsuk, mert ezeken is elszaporodhatnak a penészgombák.

karacsony1

Ételallergiások vendégségben

A nagy gonddal megválasztott ajándékok mellett fontos, hogy a menü összeállítása során ügyeljünk az alapanyagokra is. Ha ételallergiás vendég is érkezik hozzánk, akkor győződjünk meg róla, hogy az ételek hozzávalói között nem szerepel allergén összetevő, illetve, hogy az allergénmentes fogások a főzés során sem szennyeződtek (érintkeztek) az allergénnel!

Forrás: Budai allergiaközpont

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.