4 extrém szósz grillezéshez!

Valljuk be: ha az ember grill partit rendez, érdemes előállnia néhány jó ötlettel: tudniillik, hogy mi legyen a húsok mellé. Mert nem mindegy ám, mennyire csábító egy igazi szósz-újdonság a tökéletes grillezéshez!

Házi készítésű finom szószok grillezéshez

Nyáron és ősz elején egymást érik a kerti partik, grill party-k – az illatozó, omlós húsok készítése közben eleve megjön az étvágyunk, de persze a husikat nem szokásunk önmagukban fogyasztani. Salátákat vagy szószokat szolgálhatunk fel melléjük ideális köretnek. A kérdés csak az, milyeneket? Van néhány általános recept, de ha különlegességgel szeretnénk meglepni a családot vagy a barátokat, készítsük el az alábbi grill szószok egyikét!

1. Grillezett csirke barackos szósszal:

El sem hinnénk, milyen kellemes ízt ad a csirkének ez a grill szósz! A grillezőt melegítsük fel közepes hőmérsékletre, kicsit olajozzuk meg a rácsokat. A csirkemelleket sóval és borssal ízesítve tegyük rá. Keverjünk össze őszibarack-konzervből barackokat, olíva olajat, szójaszószt, fokhagymát és mustárt egy tálban. Szórjuk meg sóval és fekete borssal. Tegyünk félre kb. fél csésze barackos szószt.

A csirkemelleket süssük a grillen, amíg aranybarnák nem lesznek – 6-7 percig, majd fordítsuk meg a szeleteket. Folytassuk a sütést 5-6 percig. A barackos mártással kenjünk meg a csirkemellek mindkét oldalát. Süssük a csirkemelleket tovább a szósszal együtt, de ne piruljanak meg túlságosan – 4-5 percig. Kettévágott barackdarabokat is süthetünk a grillen a vágott felével lefelé fordítva. 2 perc elég neki, majd fordítsuk meg és szintén ennyi ideig süssük a másik oldalát is. Ezeket a maradék szósszal kenjük be. Grillezzük tovább, míg a barackok puhák lesznek: 3-4 percig!

2. Fűszeres mangós szósz:

grill

Meg kell jegyezni, hogy a mangót ehhez a grill szószhoz ne élelmiszer-feldolgozóval vagy turmixgéppel aprítsuk össze, mert nagyobb kárunk lesz belőle, mint hasznunk. Más íz és állag lehet az eredménye. A fűszeres mangós mártás kézzel készül.

A mangódarabokat (kb. ¾ csészényit), rizs ecetet (1/4 csészényit), lime lét,  Thai chili paprikát (1/2), 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál forró chili pasztát egy tálban összekeverjük, míg egyneművé nem válik. Fedjük le és hagyjuk állni 30 percet. Majd keverjünk bele egy evőkanál vágott koriandert. Kész is van!

3. Kalózos fűszeres mangó szósz:

Hideg mangó és alma saláta, egy kis fűszerezéssel! Csirkéhez, tengeri herkentyűkhöz ideális ez a grill szósz, de külön salátaként is kiváló.

Hozzávalók: 4 nagy mangó, hámozva, összevágva; 4 nagy alma, kis darabkákra vágva; ½ nagy hagyma, vágva; ½ csésze lime lé¸1/4 csésze friss, vágott koriander; 2 evőkanál balzsam ecet (tetszés szerint); 1 teáskanál piros paprika pehely, só és bors, ½ csésze pirított mogyoró (tetszés szerint).

grill3

Keverjük össze egy nagy tálba a mangót, almát, hagymát. Szintén keverjük egybe a lime lét, koriandert, balzsam ecetet, piros paprika pelyheket egy másik tálban, alaposan vegyítsük össze. Öntsük az öntetet a mangó salátára, óvatosan keverjük meg és szórjuk meg sóval, borssal a mixet. Fedjük be a tálat műanyag fedéllel és hűtsük a salátát 30 percig! Tálalás előtt a pirított mogyorót hintsük a tetejére.

4. Mézes bourbon tüzes mártás:

Egy igazi királyi grill szósz! Egy biztos, nem gyenge szívre találták ki – csípős, erőteljes ízét azok fogják szeretni, akik egyébként is kedvelik az erős ízeket.

Hozzávalók: 1 hagyma, felvágva; 4 evőkanál törött fokhagyma; 1 evőkanál vaj; 1 csésze bourbon; 9 dl méz; 450 gramm pikáns szósz; 450 gramm hot salsa; 170 gramm paradicsompüré; 1 csésze paradicsom-zöldség lé koktél; 2 evőkanál fekete bors.

grill2

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon keverjük együtt a hagymát és a fokhagymát 10-15 percig, amíg a hagyma nem karamellizálódik. Csökkentsük a hőfokot, majd öntsünk a serpenyőbe egy csésze bourbont. Ismét emeljük a hőfokot, adjuk hozzá a megmaradt bourbont, és forraljuk a keveréket 5-10 percig, hogy az alkohol kifőjön a bourbonból.

Adjuk hozzá a mézet, a pikáns szószt, a hot salsa szószt, a paradicsompürét, a paradicsom- és zöldséglét, a fekete borsot, majd keverjük jól össze. Ez a mix is forrjon lassan, 5-10 percig. Vegyük le a tűzről, fedjük be és hagyjuk hűlni a hűtőben.

Pácoljuk a húst egy külön tálban, 3-4 órát álljon, ezután öntsük rá a szószt. A maradékot újra forralhatjuk 10 percig, és a hús mellé is felszolgálhatjuk! A felesleges pácot viszont dobjuk ki.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.