4 +1 tipp a biztonságosabb biciklizéshez

Egyre népszerűbb a biciklizés Magyarországon: az Eurobarometer felmérése szerint 22 százalékra nőtt azok aránya, akik számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz. 

Biciklizés terén már a kontinens élvonalában vagyunk

De fontos lenne, hogy a biztonság terén is javítsunk, hiszen a KSH adatai szerint 2015-ben 83-an haltak meg kerékpáros baleset következtében hazánkban. Az NN Biztosító 4+1 tippjével biztonságosabbá tehetjük a biciklizést.

Az Európai Unió megbízásából készített Eurobarometer közvéleménykutatás adatai szerint Magyarország a dobogós harmadik helyen áll kerékpárhasználat tekintetében a kontinensen, hazánkat csak Hollandia és Dánia előzi meg. 2007 és 2014 között 4 százalékponttal, 22 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a kerékpárt nevezték meg a leggyakrabban használt közlekedési eszközüknek. Ezzel párhuzamosan a felmérés szerint hazánk a 8. helyen áll az EU tagállamai között a kerékpáros közlekedésbiztonság tekintetében.

A kerékpáros balesetekről

·   A kerékpárbalesetek túlnyomó többsége városban történik.

·   A leggyakrabban kereszteződésben vagy annak közelében történnek a balesetek.

·   Szintén gyakoriak az országúti kerékpáros balesetek.

·   A legtöbb biciklistát érintő baleset nappal történik.

·   A sérültek között jóval nagyobb arányban találni férfiakat, mint nőket.

·   A haláleseteket általában a fejet ért súlyos sérülések okozzák.

Forrás: KSH

A kerékpáros közlekedés azonban nem tekinthető veszélytelen közlekedési módnak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben összesen 644-en haltak meg Magyarországon közlekedési balesetben, közülük 83-an kerékpárbalesetben vesztették életüket, ez közel 13 százalékos aránynak felel meg. Emellett 3266 biciklista sérült meg valamilyen balesetben, közülük 1095-en súlyosan. Sokan azonban nincsenek felkészülve egy baleset anyagi következményeire: a MABISZ adatai szerint 2015-ben mindössze 650 000 balesetbiztosítási szerződés volt érvényben. Ez a szám annak fényében meglepő, hogy már havi néhány ezer forinttól vásárolható olyan biztosítás például az NN Biztosítónál, amely széleskörű fedezetet nyújthat baleset esetén.

bicikli, család, természet, mozgás

A balesetek egy része megfelelő körültekintéssel megelőzhető. Ebben segíthetnek az alábbi tippek:

1. Keressük a szemkontaktust!

Függetlenül attól, hogy elsőbbségünk van, minden kereszteződésben lassítsunk le és próbáljunk szemkontaktust keresni az autó vezetőjével. Csak így győződhetünk meg róla, hogy nem csak mi látjuk őt, ő is lát minket, de csengethetünk, integethetünk, akár kiabálhatunk is ennek érdekében.

2.Kerüljük a holtteret!

Kerüljük el az autók visszapillantótükrének holtterét, a piros lámpánál álljunk az autóhoz képest előre, hogy mindenképpen észrevegyen, mielőtt kanyarodik.

3.A parkoló autó is lehet veszélyes

Közlekedjünk kicsit távolabb a parkoló autóktól, és folyamatosan figyeljük őket. Amelyikben emberi sziluettet látunk, amellett lassítsunk le, és figyeljük, hogy belenéz-e a visszapillantó tükörbe, vagy kinéz-e az ablakon felénk, mielőtt kinyitja az ajtót.

4.Legyünk láthatóak és hallhatóak!

Legyünk minél jobban láthatók, használjunk minden körülmények között lámpát, prizmát, viseljünk láthatósági mellényt, ragadjunk meg minden eszközt arra, hogy a legrosszabb látási viszonyok mellett is jól látszódjunk. Kritikus helyzetekben pedig hasznos lehet a csengő használata is.

+1 Készülj fel a balesetekre!

Biciklisként fontos tudatosítanunk magunkban, hogy balesetek minden nap történnek, nem szabad a fejünket a homokba dugni. Mindig legyen nálunk egy kis kártya egy közeli hozzátartozó adataival és vércsoportunk megjelölésével. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mennyi időbe telik és mennyibe kerülhet a felépülés egy baleset után. Ha nincs kifejezetten egészségügyi célokra félretett megtakarításunk, akkor érdemes elgondolkodni egy balesetbiztosításon. Havi néhány ezer forinttól már vehetünk olyan csomagot, amely nem csak csonttörés vagy nagyobb sérülés esetén fizethet, de anyagi segítséget nyújthat akkor is, ha kiesünk a munkából a baleset miatt.

„Már csak a személyi sérüléssel járó esetek stabilan nagy száma miatt sem lehet elégszer hangsúlyozni a körültekintő közlekedés fontosságát a kerékpáros balesetek esetében is. Ha viszont bekövetkezett a baleset, akkor egy jól kiválasztott biztosítási konstrukció kellően hatékony védelmet jelenthet, hiszen segítségével fedezhetők a gyógyulás, illetve utókezelés költségei is. A pénzügyi szolgáltatáson túl egy jól kiválasztott élet-és balesetbiztosítás kézzelfogható segítséget is nyújt baleseti asszisztencia-szolgáltatásokon keresztül. Az NN Baleseti felépülés biztosítása öt választható csomagot kínál és mindazokat a biztosítási elemeket tartalmazza, amelyekre egy baleset után szükség lehet. Az L és XL balesetbiztosítási csomagban elérhető a baleseti csonttörésre és csontrepedésre, baleseti keresőképtelenségre, valamint a gyógytorna megszervezésére és finanszírozására szóló kiegészítő biztosítások, illetve baleseti asszisztencia szolgáltatásként az otthoni segítségnyújtás megszervezése is.” – tette hozzá Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

 biciklizocsalad

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.