26 + 1 gyors és egyszerű tipp a takarításhoz! – 1.rész

Megérkezett a tavaszi nagy rendrakás és tisztítás ideje – ilyenkor jól jön minden tipp a takarításhoz, amellyel könnyebben és gyorsabban tudunk haladni. Lássunk néhány remek ötletet, hogy időt és energiát takarítsunk meg!

A tavaszi nagytakarítás talán senkinek sem a kedvence, noha a megújulás érzéséhez kifejezetten hozzájárul. A piszok mellett érdemes megszabadulnunk ilyenkor mindentől, ami csak tehert jelent a számunkra vagy nincs már szükségünk rá.

Lássuk azonban a legjobb tippeket a takarításhoz, melyekkel gyorsan és szépen haladhatunk előre, anélkül, hogy felesleges munkát csinálnánk magunknak!

1.Konyha: dolgozzunk az óramutató járásával megegyező irányban! Kezdjük mindig a takarítást a tűzhely jobb oldalán és ha körbeértünk a helyiségben, oda térjünk vissza. Ez azért célszerű, mert a tűzhely általában a konyha legmocskosabb része – ne hordjuk szét a piszkát máshova! Amit lehet – például a csepegtető tálcákat – áztassuk be meleg szappanos vízbe, később könnyebben letisztíthatjuk.

2.Mosdó –és mosogatócsapok: ha a természetesség jegyében keresünk tippeket a takarításhoz, először könnyed szappannal és vízzel töröljük át a csapokat, majd egy szórófejes flakonból hidrogén-peroxiddal, ezt követően pedig ecettel spricceljük le és hagyjuk, hogy a levegő megszárítsa.

3.Mosogatógép kitisztítása: heti egyszer érdemes egy kis szódabikarbónába mártott nedves szivaccsal letörölni a gép széleit, így a foltokat és az ételmaradványokat is eltüntetjük. Belsejét úgy célszerű takarítani, hogy edények nélkül futtassunk végig egy programot, csupán baktériumölő tisztítószert a tartályba töltve. Megfázási szezonban egy negyed csésze fehérítőt sem árt hozzá adagolni.

4.Tűzhely: a konyhai gép szinte mindig koszos, ezért fontos nemcsak tavaszi nagytakarításkor, hanem rendszeresen letisztogatni a gombjait, széleit, hogy ne gyűljön fel rajtuk a ragadós piszok.

5.Ételmaradék tároló kitisztítása: a rossz szagok elkerülése érdekében íme egy jó tipp a takarításához: vágjunk félbe egy citromot, dobjuk bele a tartályba egy kis só és néhány jégkocka kíséretében. A citrom szagtalanít, a só és a jégkocka pedig kitakarítja a maradékokat.

6.Csempék tisztítása: felejtsük el a nyomot nem hagyó papírtörlőt, kiváló tipp a takarításhoz, ha inkább mikroszálas kendővel dolgozunk. Nedvesen kitűnően törli a padlót és a csempéket, az üveget és a munkafelületeket is, nincs szükség mellette egyéb tisztítószerekre. Újrahasznosítható és olcsó.

7.Mosogatás: ésszerű megoldás az étkezések utáni, hosszas mosogatások elkerüléséhez, ha már az evés kezdetekor megtöltjük a mosogatót meleg, szappanos vízzel és abba rakosgatjuk bele a már használt edényeket, evőeszközöket. Míg elfogyasztjuk az ételt, áznak és a piszok nagy részétől megválnak. Sokkal könnyebb és gyorsabb lesz elmosni őket. Különösen a szószos, ragadós maradékokat ne hagyjuk állni a tányérban!

8.Tisztítsuk a mosogatószivacsokat: a szivacsok sajnos egyszerűen begyűjtik a baktériumokat, ezért érdemes minden este alaposan kifacsarni őket és 1 percre berakni a mikrohullámú sütőbe. Ha pedig már rossz szagúnak és elhasználtnak ítéljük őket, ideje a cserének.

9.Fürdőszoba: csillogjanak a felületek! Ha a szivacshoz, amellyel tisztítunk, adunk egy kis pluszt, csodákat tehetünk vele. Kiváló tipp a takarításhoz egy teáskanálnyi citromlével felturbózni a szivacsot, s azzal áttörölni az üvegfelületeket. Akár havi kétszer ismételjük ezt meg, hogy ne legyenek vízkövesek.

10.Zuhanyfüggöny: amennyiben penészedés fenyegeti a zuhanyfüggönyünket, tegyük be a mosásba néhány törölköző társaságában. Utána sokkal könnyebb lesz lesikálni, majd egyszerűen visszaakasztani a helyére, hogy megszáradjon.

11.Vécétisztítás: fontos tudni, hogy a citromsav remekül helytáll súrolószerként, ezért minden citromsavas termék könnyen és természetes módon tisztítja a vécét. Hagyjuk állni benne pár percig, majd öblítsünk.

12.Fürdőtisztítás:tipp a takarításhoz, hogy minden este, miközben a gyermek fürdik és játszik a kádban, töröljük le a kádat, a tükröt és a padlót – ha ezt majdnem minden nap megtesszük, szükségtelenné válik az egyszeri hosszas takarítás.

13.Válasszuk a megfelelő seprűt: mi tudjuk a legjobban, milyen a padlónk és miféle tisztító eszköz a legalkalmasabb rá. Számos esetben elég egyszerűen felsöpörni a port és a leesett morzsákat, de olyan seprűvel, amely valóban hatékony a padlónkon. Ezért érdemes egy „személyre szabottat” venni. Beltérbe célszerű finomabb sörtéjűt, kintre inkább az erős, merevebb sörte a megfelelő.

14.Kell egy jó lapát: a helyes seprűhöz egy megfelelő kislapát sem árt, amellyel egyszerű összegyűjteni a koszt. A külső részekről befelé érdemes haladni, a szoba közepére gyűjtsük a piszkot és ott helyezzük a lapátra.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php