2-es típusú diabétesz – Veszélyben a szív!

A diabétesz krónikus betegség, amely világszerte nagyon sok embert érint. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint a világon több mint 415 millió cukorbeteg él, és közülük a becslések szerint 193 millió betegnél még nem diagnosztizálták a diabéteszt. 2040-re a cukorbetegek száma várhatóan 642 millióra fog nőni a világ teljes lakosságát tekintve.

Akár önnek van diabétesze, akár egy barátja vagy családtagja a cukorbeteg, ez a cikk rávilágít a diabétesz egy kevésbé ismert szövődményére, amely súlyos hatással lehet a cukorbeteg egészségére.

Vissza az alapokhoz

A diabétesz (cukorbetegség) azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint. A 2-es típusú diabétesz (angol rövidítéssel T2D) a cukorbetegség leggyakoribb formája; a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek 91%-a ebben a típusú cukorbetegségben szenved.

A 2-es típusú diabétesz diagnosztizálása után nemcsak magának a cukorbetegségnek a kezelése jelent kihívást, hanem számos más egészségügyi kockázatra is fel kell készülni. Köztudott, hogy a cukorbetegséget a vércukorszint folyamatos ellenőrzésével és szabályozásával kezelik, a 2-es típusú cukorbetegséggel együtt jár azonban számos olyan egyéb egészségügyi probléma, amelyről sokan nem tudnak, és ezek közül a legfontosabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Tudta, hogy a 2-es típusú cukorbetegek esetében magasabb a szívbetegség kockázata?

A 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében 2-4-szer magasabb a szív- és érrendszeri betegségek valószínűsége, mint az egészséges emberek között.2,3 Jelenleg a szív- és érrendszeri betegség a halálozás leggyakoribb oka a 2-es típusú cukorbetegek körében.

Ami még ijesztőbb, hogy a 2-es típusú diabéteszben és már kialakult szív- és érrendszeri betegségben egyaránt szenvedő betegek több évvel korábban halnak meg, mint az egészséges egyének. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a diabéteszben nem szenvedők akár 6 évvel is tovább élhetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegek. Ez a hátrány megduplázódik, ha a 2-es típusú cukorbetegnek még szív- és érrendszeri betegsége is van. 

A 2-es típusú diabéteszben és mellette szív- és érrendszeri betegségben is szenvedők még mindig több évvel korábban halnak meg, mint az egészséges egyének. Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegeknek nem elég a vércukorszintjükre figyelniük, hanem mindig gondolniuk kell a szívükre is. Minél hamarabb megérti ezt a kockázatot a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg, annál hamarabb tud tenni annak érdekében, hogy csökkentse egy esetleges szívroham vagy stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát.

almaeves

Hogyan tudja csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?

Ügyeljen a testsúlyára!

Ha sikerül egészséges szinten tartani a testsúlyát, az csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a 2-es típusú cukorbetegség esetén.  Ezért a betegeknek gondosan ügyelniük kell a táplálkozásukra, és ennek megfelelően kell tervezni az étkezéseiket.

Táplálkozzon minél egészségesebben!

Ha a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyén kevesebbet fogyaszt az egészségtelen, túlzottan feldolgozott készételekből, valamint kerüli a cukor és a telített zsírok fogyasztását, azzal sokat tesz általános jóllétéért. Törekedniük kell arra, hogy szívbarát alapanyagokból – például halból, babból, quinoából (kinoából) vagy brokkoliból – készült ételeket készítsenek és fogyasszanak.  Szintén javasolt a zabból készült reggelit megszórni némi egészséges diófélével, például mandulával vagy dióval, különféle magokkal és erdei gyümölcsökkel. A 2-es típusú cukorbetegeket arra kell ösztönözni, hogy fokozatosan iktassanak be új alapanyagokat az étrendjükbe, és ily módon próbálják egészségesen tartani a szívüket. 

Ne feledkezzen meg a testmozgásról!

Testmozgás alatt nemcsak a versenyszerű sportolást értjük. Az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában már olyan egyszerű tevékenységek is segíthetnek, mint például az, ha a beteg lift helyett gyalog megy fel a lépcsőn, rendszeresen sétál vagy kirándul a szabadban.  Az orvos segít meghatározni, hogy milyen mozgásformák a legalkalmasabbak egy adott egyén számára, miközben figyelembe veszi azt is, hogy a beteg mit kedvel, és így össze tudnak állítani egy heti testmozgás-programot.

Csökkentse a rossz szokásokat!

A dohányzás rendkívül ártalmas a cukorbetegek számára, mert tovább növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ma már többféle módszer is van a dohányzás csökkentésére és a teljes leszokásra; a cukorbetegeknek érdemes orvosuknál érdeklődniük ezekről. Emellett fontos tudni, hogy habár egy pohár vörösbor valószínűleg nem árt meg, a túlzott alkoholfogyasztás nagyon kiugró vércukorszinteket okozhat, sőt, a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását is ronthatja. Ezért a betegeknek meg kell kérdezniük orvosukat, hogy milyen mértékű alkoholfogyasztás engedélyezett számukra.

Kétségtelen, hogy a 2-es típusú diabétesz komoly betegség, amely jelentős kockázatokat hordoz magában, és súlyos dominóhatást válthat ki más szervekre, elsősorban a szívre. Ha ügyelnek életmódjukra és táplálkozásukra, valamint rendszeresen konzultálnak orvosukkal a betegségükkel kapcsolatos tapasztalataikról, a cukorbetegek nagyban hozzájárulhatnak betegségük kezeléséhez.

Miért nem javul a diabétesz okozta fekély?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.