16 természetes megfázás elleni tipp – 1.rész

Nem muszáj rögtön gyógyszerhez nyúlni, ha lecsap a megfázás

Itt a megfázás és az influenza szezonja – nem csoda, ha előkerülnek a népszerű betegség elleni kúrák, köztük a természetes megoldások is.

Mielőtt gyógyszert szednénk, érdemes kipróbálni a természetes megfázás elleni tippeket.

Amikor lecsap ránk a megfázás vagy az influenza, mindent megtennénk, hogy hamar jobban érezzük magunkat. Míg a vakcina megelőzheti, s egyes gyógyszerek hatására rövidebb ideig tarthat a betegség, a hagyományos módszerek inkább csak enyhítik a tüneteket.

Természetes megfázás elleni tippek is vannak azonban, melyek segítenek jobban lenni, enyhülést hozni számunkra. Lássuk, melyek ezek.

1.Echinacea: ez a gyógynövény erősíti az immunrendszert, így hatékonyan harcol a fertőzés ellen. Az viszont nem világos a kutatók számára sem, segít-e meg is előzni azt. Egyes kutatások szerint a tünetek időtartamát lerövidíti. Amikor a megfázás elkezdődik, 7-10 napig érdemes alkalmazni.

2.Cink: tanulmányok kimutatták, hogy segít felvenni a harcot a vírusok ellen, így természetes megfázás elleni módszer is. A cink, mint ásványi anyag gátolja bizonyos fehérjék kialakulását, mielőtt a megfázás vírus reprodukcióhoz használná őket. Megelőzésre nem tűnik alkalmasnak, de segíthet rövidebbé tenni a betegség idejét. Az első tünetek után 24 órával célszerű elkezdeni szedni, 5 napig.

3.C-vitamin: a megfázás elleni ereje máig bizonytalan, de kutatások szerint a tünetek a hatására kevesebb ideig tartanak, legalább 1 nappal. Sőt, egy elemzés szerint akik extrém fizikai stressz alatt álltak, napi 200 mg-os dózistól kevésbé voltak hajlamosak elkapni a betegséget. A tünetek kezdete után azonban a C-vitamin nem tűnik annyira hatékonynak.

4.Csirkeleves: a nagyinak igaza van, ugyanis a csirkeleves remek, természetes megfázás elleni tipp. A gőzének belélegzése segít az orrduguláson, pótoljuk segítségével a folyadékot, a meleg, sós leves pedig enyhíti a torokfájást.

5.Meleg tea: a csirkeleveshez hasonlóan a tea gőzének belélegzése enyhíti az orrdugulást, a tea lenyelése pedig a torok fájdalmát – ráadásul biztosítja a hidratációt. A fekete és a zöld tea tele van betegség-ellenes antioxidánssal, melyek sokat segítenek a megfázás enyhítésében.

Fotó: 123rf.com

6.Meleg alkoholos ital: felnőtteknek javasolt, természetes megfázás elleni tipp, melyet lefekvés előtt célszerű meginni. Egy teáskanál mézet, egy kis whiskey-t vagy bourbont öntsünk össze, majd töltsünk hozzá citromlét. Enyhíti az orrdugulást, a torokfájást, a köhögést és aludni is segít. Vigyázzunk azonban, túl sok alkohol ébren tart – így elég 2 centet belerakni a választott szeszes italból.

7.Fokhagyma: régóta ismert kórokozó ellenes módszer. A fokhagyma kiegészítők is hozzájárulnak a megfázás megelőzéséhez, naponta szedve. Tápanyagokban gazdag, s nemcsak betegség esetén érdemes alkalmazni étkezéshez.

8.Gőz – párásító: az orrban felgyűlt váladékot segít kiüríteni a gőz belélegzése. Töltsünk meg egy tálat forró vízzel, majd hajoljunk felé, s takarjuk be a fejünket törölközővel. Jó megoldás az is, ha ülünk a fürdőszobában és engedjük egy ideig a forró vizet, hogy gőzt képezzen odabent.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php