15 immunerősítő táplálék

Szervezetünket megviseli a hőmérsékletváltozás. Védekezőrendszerünk erősítése ezért kulcsfontosságú egészségünk megőrzése végett.

Bodza

A régi népi orvosság, a bodzabogyó-kivonat gátolja az influenzavírusokat. Néhány vizsgálat szerint az influenza utáni felépülés is gyorsabb a bodza használata esetén, bár a kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek. A gyümölcs gazdag antioxidánsokban, és valószínűleg hasznos lehet a gyulladások elleni küzdelemben is.

bodza

Csiperke

Ne tekintsük a gombát tápanyagban szegény ételnek! Szelént és antoxidánsokat tartalmaz. A szelén hiánya az influenza súlyosságát növeli. B-vitaminok (riboflavin, niacin) szintén találhatók a gombában, amelyek fontos szerepet töltenek be az immunrendszer erősítésében. Állatokon végzett vizsgálatok szerint a gombának antivirális, antibakteriális és daganetellenes hatása is van.

Acai (ejtsd: ászái) bogyó

“Szupertáplálék”-nak is nevezik az áfonyával együtt, sötét színe jelzi, hogy az antociánoknak nevezett antioxidánsokban igen gazdag. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek a betegségek elleni harcban. A leggyakrabban gyümölcslé illetve aszalvány formájában (pl. müzliben) találkozhatunk a növénnyel.

Kagyló

Afrodiziákum? Immunerősítő? Talán mindkettő, a kagylóban található cinknek köszönhetően. Ha kevés a cink a szervezetben, a férfiak terméketlenségét okozhatja, ugyanakkor úgy tűnik, a cink antivirális hatással bír, bár a kutatók nem tudják, miért. Mindenesetre az ismert, hogy szerepe van különböző immunreakciókban, így a sebek gyógyulásában is.

Görögdinnye

Hidratál és felfrissít, az érett görögdinnye szintén tele van hatékony antioxidánssal, a glutationnal. Ismeretes, hogy segíti az immunrendszer működését, a fertőzések elleni védekezést. Glutation a vörös gyümölcshúsban, a héj közelében található.

dinnye

Káposzta

Az immunerősítő glutation másik forrása. A káposzta bármely évszakban könnyen beszerezhető és olcsó. Használj bármilyen káposztát (fejes-, vöröskáposzta, kínai kel) a levesekhez, ragukhoz, ezzel antioxidánsokat csempészel beléjük, növeled az étel tápértékét.

Mandula

Egy marék mandula segít az immunrendszernek stresszhelyzetben. Negyed csészényi az ajánlott napi E-vitamin bevitel 50 százalékát tartalmazza, ezzel erősíti az immunrendszert, a riboflavin és a niacin pedig segít helyrehozni a stressz hatásait.

grapefruit

Grapefruit

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A tudomány mai állása szerint elegendő C-vitaminhoz lehet jutni a táplálékból, semmi szükség kiegészítőkre a megfázás és az influenza elleni védekezéshez. Mindenesetre a grapefruitban flavonoidok is találhatók – ezek szintén növelik az immunrendszer aktivitását. Nem szereted a grapefruitot? Fogyassz narancsot vagy mandarint.

Búzacsíra

A búzacsíra a magnak az a része, amely táplálja a búzanövénykét. Tartalmaz cinket, antioxidánsokat, B-vitaminokat és egyéb fontos vitaminokat illetve ásványi anyagokat. Ezen kívül az élelmi rost, fehérje és egészséges zsiradék jó elegye. A sima liszt egy részét helyettesíthetjük búzacsírával a süteményekben és egyéb receptekben.

Alacsony zsírtartalmú joghurt

Egy csésze naponta csökkentheti a megfázás veszélyét. Okvetlenül élőflórás joghurtot vegyél! Egyre több a bizonyíték arra, hogy a tejsavbaktériumok fokozzák az immunrendszer aktivitását a betegségek elleni küzdelemben. Figyelj a D-vitamin tartalomra is! A legújabb vizsgálatok szerint a kevés D-vitamin növeli a megfázás és az influenza veszélyét.

Spenót

Szintén “szupertáplálék”-nak nevezik, tápanyagokban igen gazdag. Tartalmaz folsavat, ami a sejtosztódásban és a DNS-hibák kijavításában tölt be nagy szerepet. Sok rostot, antioxidánsokat, így C-vitamint  és más hasznos anyagokat is tartalmaz. Nyersen vagy kissé megfőzve fogyasszuk a spenótot, hogy hasznos anyagai megőrződjenek.

Fokhagyma

A fokhagymában található különböző  antioxidánsok harcolnak a szervezetet támadó fertőzésekellen. Az egyik célpont a Helicobacter pylori, amit egyes fekélyekkel illetve a gyomorrákkal hoznak kapcsolatba.

Recept tipp: pucold meg, vágd fel és pihentesd 10 percig főzés előtt a fokhagymát, hogy az immunerősítő enzimek aktivizálódjanak.

tea

Tea

Zöld vagy fekete? Mindegyik tartalmaz polifenolokat és flavonoidokat, amelyek segítenek a betedgéek elleni küzdelemben. Ezek az antioxidánsok megtalálják a sejteket megtámadó szabad gyököket és megsemmisítik azokat. A koffeinben gazdag illetve szegény tea egyaránt hasznos.

Édesburgonya

A sárgarépához hasonlóan az édesburgonya is gazdag az antioxidáns béta-karotinban, amely szintén hasznos a szabad gyökök ellen. A szervezet A-vitamin ellátásához is hozzájárul, ami az öregedési folyamatot lassítja, és egyes ráktípusok veszélyét is csökkenti.

Brokkoli

Könnyen beszerezhető, jól társítható húsokhoz. Egy tanulmány szerint a brokkoli egyik hatóanyaga fokozta az egerek immunrendszerének aktivitását. Ráadásul olyan tápanyagokban is gazdag, amelyek az egész szervezetet védik: A-vitamin, C-vitamin, glutation. Tálald zsírszegény sajttal, melyek B és D-vitaminnal egészítik ki.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.