13 féle rák köszönhető az elhízásnak?

Rákot okozhat az elhízás? Kutatók szerint összefüggés van a súlyfelesleg és bizonyos daganat típusok kialakulása között – s már egy kevés fogyás is mérsékeli a rákos megbetegedések esélyét.

Amennyiben úgy érezzük, jó volna megszabadulni pár kilótól, itt az ideje belekezdeni. Úgy tűnik ugyanis, hogy van kapcsolat az elhízás és a rák között. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) szakemberei összefüggést találtak a túlsúly és a daganatos betegségek mintegy 40 százaléka között. Természetesen nem kell azt gondolni, hogy minden rák az elhízásnak köszönhető, de a kutatók egyelőre nem találnak pontos magyarázatot a kettő közötti kapcsolatra.

A tanulmány, melyből a fenti következtetést vonták le, 630 ember bevonásával vette kezdetét 2014-ben, s azt sugallja: a túlsúly, illetve az elhízás a rákos esetekkel összefüggésbe hozható. Dr. Anne Schuchat, a CDC igazgatóhelyettese szerint a felfedezés sokakat meglephet.

A tizenhárom féle, elhízással kapcsolatba hozható rák közé tartozik az agydaganat, a nyelőcső daganatos megbetegedése, a myeloma mulitplex, az ún. posztmenopauzális rák, a vastagbélrák, a pajzsmirigy-, epehólyag-, gyomor- és máj daganatos betegsége, a méh-, a hasnyálmirigy- és a petefészekrák is.

A CDC megelőzési- és ellenőrzési osztályának vezetője, dr. Lisa Richardson szerint a bizonyítékokat még nem lehet határozottnak nevezni, de ezek arra utalnak, hogy ha valaki már kismértékben is elkezd fogyni, azzal mérsékelheti az elhízással összefüggő rák kialakulásának esélyét. A Egyesült Államokban a CDC és az Amerikai Rák Intézet jelentése alapján a diagnosztizált rákos esetek 40 százalékát az USA-ban a fenti 13 betegség tette ki 2014-ben.

S bár már csökkent a daganatos megbetegedések száma az 1990-es évek óta, lassítja a folyamatot az, hogy több az elhízáshoz köthető eset. A tanulmány szerint egyébként az elhízással összefüggő rákos betegségek legtöbbje – 3-ból 2 – az 50-74 éves korosztályban fordult elő. Az ilyen megbetegedések száma 7 százalékkal emelkedett 2005 és 2014 között, nem számítva a vastabélrákos eseteket. Ugyanekkor azonban azon daganatos betegségek száma, melyek nem kapcsolhatók az elhízáshoz, lecsökkent.

Fontos adalék, hogy az USA-ban a felnőtt lakosságban háromból kettő számított túlsúlyosan vagy már elhízottnak 2013-2014 között. A kutatók az Egyesült Államok 2014-es rákos betegség-statisztikáik is alkalmazták, amikor a 2005-14 közötti időszakot górcső alá vették.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.