11 ok, ami miatt pattanásos lesz a bőrünk

A pattanás, akné sokasága rengeteg fiatal, sőt felnőtt életét megkeserítik. Az okok közt számos közismert és kevésbé ismert tényezőt lehet beazonosítani, amelyekről Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere beszélt.

A pattanás kialakulásának leggyakoribb okai

A pattanásosság – bár „csak” esztétikai probléma – jelentősége messze túlmutat a külsődleges jegyeken. Egyes tanulmányok szerint a zavaró bőrhibák akár a depresszió kialakulásához is hozzájárulhatnak. Ez teljesen érthető is, különösen, ha a szépséghibák éppen az arcot érintik. Mielőtt azonban „csodaszerekhez” folyamodnánk, érdemes szakemberrel feltérképezni, pontosan mi okozza a pattanásokat.

  1. Túl sok cukor, tejtermék

Amerikai kutatások szerint a tejtermékekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Fogyasszunk minél kevesebb cukrot, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget!

Fotó: 123rf.com

  1. Nem megfelelő arctisztítás

A napi kétszeri, finom arcmosás jót tesz a pattanásos arcnak. Nem szabad túlzásba vinni, túl gyakran vagy túl erős arcradírral dörzsölni, ajánlott gyengéd arcmosó készítményt, langyos vizet használni.

  1. Otthoni, szakszerűtlen „nyomkodás”

A nem megfelelően kivitelezett, nem steril nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

pattanasok

  1. Az arc, a pattanások piszkálása

Nagy önfegyelmet igényel, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg – különösen nem piszkos kézzel! A kezet és a körmöket mindig tisztán kell tartani rendszeres szappanos kézmosással, sőt, ajánlatos rövidre manikűrözni a körmöket.

A bőrünkhöz rendszeresen hozzá érő tárgyakat, például a telefont, a sálat, a szemüveget, a napszemüveget is érdemes rendszeresen megtisztítani.

  1. Műszálas ruhadarabok

Ha a pattanások a ruhával fedett területeken jelentkeznek, például a háton, a mellkason, a vállon, ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni!

  1. Nem megfelelő és/vagy nem megfelelően eltávolított smink

Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolítsunk el, a szakértő által ajánlott, a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Ajánlatos kifejezetten aknés, pattanásos, mitesszeres bőrre kifejlesztett termékeket használni.

Fotó: 123rf.com

  1. Ritka hajmosás

Gyakori, kíméletes hajmosás ajánlott és érdemes távol tartani a hajat az arctól.

  1. Kevés idő a szabad levegőn

A pattanásoknak jót tehet, ha a déli órák kivételével jó időben, fürdőruhában a szabadban tartózkodunk, de vannak, akiknél a napsütés ronthat az állapoton – ezt egyéni tapasztalatok alapján lehet eldönteni. Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

  1. Kapkodó borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak. Még a borotvahab felvitele előtt ajánlatos meleg, szappanos vízzel felpuhítani a bőrt, és igen finoman bánni a borotvával.

  1. Hormonális változások

Serdülőkorban a hormonális változások hatására megnő a faggyútermelődés, a zsírosabb bőr pórusai könnyebben eltömődnek, részben ez is okozza ebben a korban a bőrhibák megjelenését. Szintén a hormonális változások okozhatnak pattanásokat a menstruáció környékén és a változókor idején is. Komolyabb panasz esetén gyógyszeres kezelés ajánlott, számos lokális készítmény áll rendelkezésre, súlyosabb akné esetén belsőleg adhatóak: antibiotikumok, antiandrogén fogamzásgátlók és retinoidok – erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

Fotó: 123rf.com

  1. Elszaporodott bőratkák

A bőratka egy szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, milyen fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásában. Peterman Krisztina szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van hozzá szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, a folyamatos utánpótlásuk biztosított.
Az állapotot egy speciális atka-szűréssel lehet beazonosítani és a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal lehet megszüntetni – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere. – A kezelés során gyakorlatilag ellehetetlenítjük az atkák életét. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végig csinálni, ami megközelítőleg három hónapot vesz igénybe.

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.