10+1 tipp: Mit szabad és mit nem szinuszitisz esetén?

Ha szinuszitisszel küzdünk, néhány mindennapos dologgal csak megkeseríthetjük az életünket – de olyanok is vannak, amelyeket nyugodtan végezhetünk. Lássunk tisztán!

Hogy mi is a szinuszitisz? Az orrmelléküregek heveny és idült gyulladása, amely a leggyakrabban együtt jár a náthával, megfázással, influenzával. Kellemetlen tüneteket produkál, de számos dolog, amit róla gondolunk, nem igaz. Mit engedhetünk meg magunknak, ha szinuszitisszel küzdünk, és mi az, amit nem?

1.Dolgozzunk, menjünk iskolába: a szinuszitisz nem fertőző, nem adhatjuk át a kollégáknak vagy az iskolatársaknak. Csak lélegezzünk nyugodtan. Elvégezhetjük mindennapos teendőinket mellette, ha már úgy ítéljük meg, hogy jobban érezzük magunkat.

2.Ne repüljünk, ha nem muszáj: szinuszitisszel nem tanácsos repülni, mivel növeljük annak esélyét, hogy fülfájdalmaink lesznek és komplikációk adódnak. Ha mindenképp felszállunk, közben nyeljük és ásítsunk sűrűn, landolás előtt pedig hajtsuk le a fejünket. Ezzel segítünk a torokból a fülek felé vezető csövecskéket tisztán tartani. Kipróbálhatjuk azt a technikát is, hogy összeszorítjuk az orrlyukakat, becsukjuk a szánkat és óvatosan orrot fújunk.

3.Körültekintően válasszunk gyógyszert: fáj a fejünk és az arcunk? Szinuszitisz esetén a paracetamol és az ibuprofen hatóanyagú készítmények segítenek, az orrspray-ek használata, amelyek a bedugult orrot felszabadítják, csak néhány napig ajánlott. Idővel csak súlyosbíthatják a tüneteket.

4.Igyunk sok folyadékot! Maradjunk hidratáltak, fogyasszunk meleg vizet, teát. A gőzölgő bögre nemcsak lelkileg könnyít rajtunk, a meleg italok az orrdugulást is csökkenthetik.

5.Ne igyunk alkoholt! A koktélokat, borokat, söröket kerüljük. Ezek ugyanis dehidratálnak, de az orr belseje akár meg is duzzadhat és súlyosbíthatja a tüneteket.

influenza

6.Használjunk meleg borogatást. Szinuszitisz esetén a nedves hő nagy segítséget jelent, az elzáródott orrjáratokat tisztítja, a fájdalmat enyhíti. Tartsunk melegvizes törölközőt az arcunk előtt és lélegezzük be a gőzét, vagy inhaláljunk. Egy forró zuhany is segít lazítani a nyálkát.

7.Alkalmazzunk párásítót! A hideg pára is enyhíthet a tüneteken, de mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy tiszta víz van benne. Ürítsük ki minden nap a tartályt, mossuk ki és csak utána töltsük fel ismét. Hetente érdemes ecettel is kitakarítani a gombák és baktériumok távoltartása érdekében.

8.Ne siessünk annyira az uszodába! A klóros víz irritálhatja az orrjáratokat, de ha úgy érezzük, már kellően jól vagyunk az úszáshoz, használjunk orrcsipeszt.

9.Öblítsük ki a színuszainkat! Erre a célra steril oldat is létezik, a lényeg az, hogy az orr öblítését desztillált vagy steril vízzel végezzük. Forralt vizet is használhatunk, miután lehűlt.

10.Tartózkodjunk az irritáló illatoktól, szagoktól. A cél a színuszok megnyugtatása, tehát kerüljük a helyeket, ahol cigarettafüst terjeng, maradjunk beltérben, ha odakint magas a pollenkoncentráció.

11.Edzeni csak óvatosan érdemes. Ha már jól vagyunk ahhoz, hogy újra mozogjunk, tegyük, ám nem árt tudni, hogy a szinuszitisz okozhat szédülést, koordinációs zavarokat – tehát súlyt ne emelgessünk, amíg tüneteink nem javulnak. Mellkasi nyomás, nehézlégzés esetén hagyjuk abba az edzést!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php