10 tipp: így készítsük fel otthonunkat az iskolakezdésre! – 2.rész

Az ősz első napjaival elérkezett a lurkók iskolába indulása is – melyre otthonunkat sem árt felkészíteni. De hogyan tervezzünk  az iskolaszezonra? Mit érdemes megváltoztatni a lakásban?

A legtöbb szülő úgy hiszi, az iskolakezdéshez elegendő a gyermek(ek) szobáját és a játékteret rendszerezni, ám igazság szerint az egész otthonunkat érdemes egy kicsit átalakítani erre az időszakra.

A jó szervezés nagyon fontos, ha a lurkók suliba mennek, kezdve a sietős reggelektől a hazaérkezésig és a házi feladat elkészítéséig.

Íme 10 módszer, amellyel könnyebbé tehetjük az iskolakezdést otthon: így érdemes rendszerezni.

Az első 5-öt előző cikkünkben már megosztottuk, következzék a második öt!

6.Fürdőszoba-mosókonyha: mindkettőt tekinthetjük a legpiszkosabb helyiségnek, különösen iskoláskorú gyermekek mellett. Az iskolakezdés egyenlő azzal, hogy előkerülnek a tanszerek, jönnek új könyvek, füzetek,  sportfelszerelések, edző holmik és a játszós ruhák is. Legjobb, ha minden családtag ruháit külön rekeszben tároljuk mosás előtt. Fontoljuk meg, hogy minden nap más holmiját mossuk, így elkerülhető a túl nagy forgalom. Az idősebbeket meg lehet kérni arra, hogy a ruháik válogatását és hajtogatását végezzék el maguk.

7.A gyerekek szekrényének rendezése: ahhoz, hogy egyszerűbben és gyorsabban hozzájussanak a lurkók ruháikhoz (főleg reggelente), fontos egy kis válogatást végezni. Ha egy holmi már túl régi, kicsi, vagy nem a szezonhoz való, adományozzuk el vagy kerüljön át a kisebb testvérek szekrényébe. A ruhákat célszerű iskolakezdéskor az iskolai funkcióiknak megfelelően rendszerezni – tehát a sport felszerelések, a hétköznapi-, a játszós ruhák és az ünneplők legyenek külön polcokra rakva.

8.A tanuló- és a játéktér rendezése: az iskolakezdést követően a gyermeknek szüksége van külön térre ahhoz, hogy tanulhasson, s ahhoz is, hogy játszhasson. Ne keveredjen a kettő: legyen egy hely, ahol a házi feladatot megcsinálhatja és tanulhat, illetve ahol olvashat és játszhat. Ha lehet, a tévét és egyéb kütyüket ne tároljuk ugyanabban a helyiségben, mert a tanuláshoz, a kreativitáshoz csendre van szükség és koncentrálásra. Ha nem kerül a közelébe, a gyermek kevésbé érez majd késztetést arra, hogy a házi feladat helyett a számítógéppel foglalkozzon.

Ha közös téren osztozik a testvérével, érdemes az íróasztalon is elválasztani a tárgyaikat, felszereléseiket egymásétól.

9.Fürdőszoba: felnőttek és gyerekek egyaránt jóval több időt töltenek a fürdőszobában, mint a lakás más helyiségeiben. A konyha után ez a helyiség a második, amelyet érdemes életvitelünkben megfelelően rendezni. Mérjük fel, mi az, ami a magunk és a gyermekeink számára sok időtöltéssel jár a fürdőben. Ahhoz, hogy mindenki hamar megtalálja a saját eszközeit, érdemes műanyag dobozokban, vagy polcokon elkülöníteni azokat egymásétól. Az idősebb gyermekek a felsőbb polcokon is tárolhatják hajbavalóikat, kozmetikumaikat, piperecikkeiket. Az ajtóra akasztható tartók is sokat segítenek abban, hogy kéznél legyenek a dolgaink.

10.Élvezzük az új iskolaévet egy szervezett otthonban!

Jóval több időnk marad egymásra és nyugodtabbak lesznek a készülődések, ha rendszerezett a lakásunk. Sőt! Számos vita is elkerülhető, ha mindenki hamar megtalálja saját dolgait és mindent oda rak vissza, ahol annak a helye van.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.