10 hang, amit a legjobban utálunk

Iskoláskorunkból a leggyűlöltebb hang talán az volt, amikor valaki végighúzta a körmét a táblán. Vajon ez az iszonyatos hang helyet kapott a top 10-es listán?

A Newcastle-i Egyetem kutatói állították össze azt a 10-es listát, mely a legkellemetlenebb hangokat gyűjti egy csokorba. Lássuk, melyek ezek!

21230147 – closeup rear view of frustrated woman scratching chalkboard

10. Elektromos fúrógép
9. Babasírás
8. Kerékpár fék
7. Csiszológép
6. Női sikoly
5. Köröm hangja táblán
4. Vonalzó hangja üvegen
3. Kréta hangja táblán
2. Villa hangja üvegen
1. A leggyűlöltebb hang: kés hangja az üvegen

Vajon miért viszolygunk ennyire ezektől a hangoktól?

Képalkotó vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy ha valamilyen irritáló hangot hallunk, akkor az agy érzelmekért felelős része, az ún. amygdala területe sokkal aktívabbá válik. A kutatók szerint, ha az amygdala és a hallásért felelős agyterület között növekszik az aktivitás, akkor egy számunkra kellemetlen hang undort és nyugtalanító érzést vált ki belőlünk. Az agyunk az idegesítő hallási ingereket negatív reakciók útján dolgozza fel. A legutálatosabb hangok elemzésénél a kutatók azt is megállapították, hogy ezek mindegyike 2000 és 5000 Hz közötti frekvenciatartományba tartozik, melyről ismert, hogy fülünk ebben a tartományban a legérzékenyebb.

A felfedezés segíthet közelebb vinni annak megértéséhez, hogy miért érzékenyebbek az autisták a hangokra, és mi okozza a túlhallás (hyperacusis) vagy éppen a mizofónia (hanggyűlölet) jelenségét.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.