10 dolog, amit nem tudtál a lézeres szemműtétről

Nem is gondolnád, a mai femtolézeres látásjavító módszer milyen különleges gyökerekkel rendelkezik. A sokak számára idegen és megfoghatatlan beavatkozásról most lerántjuk a leplet. 10 pontban foglaltuk össze azokat az érdekességeket, amelyeket biztosan csak kevesen tudtak a lézeres látásjavításról.

„A szemműtét előtt állókat mindig pontosan tájékoztatjuk az eljárás mikéntjéről és szigorú, minden részletre kiterjedő szemvizsgálatoknak, teszteknek vetjük alá őket. Sem előttünk, sem a páciens előtt nem maradhat rejtve semmi, hiszen ettől függ a szemműtét sikere. Napjainkban már nemcsak a vadászpilótáknak fontos a hibátlan látás, rengeteg civil fordul meg a lézerklinikákon. A legtöbben természetesen nem pusztán azért döntenek a műtét mellett, mert kényelmetlennek érzik a szemüveget vagy a kontaktlencsét, hanem mert a femtolézeres eljárással a legkülönbözőbb, akár szemüveggel nem korrigálható látáshibák is javíthatók – magyarázta Ferincz István, a Focus Medical ügyvezetője.

  1. Háromféle látásjavító eljárást alkalmaznak Magyarországon

Az emberek már akkor önkéntelenül összerezzennek, ha csak a szemük felé mozdul valami, így természetes, hogy sokan tartanak a látásjavító beavatkozásoktól, ám ez a félelem a tapasztalatok szerint alaptalan. A lézeres szemműtét kezdetben az érzékeny szemfelszínt formálta (PRK). Később kifejlesztették a lebenykészítéses, kétlépcsős eljárást, ahol az első lépést mechanikus eszközzel végezték, ezt követte a lézeres korrekció (LASIK). A legújabb technológia segítségével a mechanikus eszközt is lézer váltotta fel, ezt nevezik kétlézeres eljárásnak (FemtoLASIK).

  1. Magyar fejből pattant ki az ötlet

Az emberi tényezőt és a szikét kiiktató femtolézeres eljárás ötlete egy magyar fizikus, Dr. Juhász Tibor fejéből pattant ki 1994-ben. Bár a fejlesztés Amerikában folyt, a nagyszerű találmány rövid időn belül Magyarországra került.

szemvizsgálat

  1. A 90-es években már kezeltek szemet femtolézerrel Magyarországon

A világ első femtolézeres látásjavító műtétjét 1997-ben végezték el, méghozzá Magyarországon, Budapesten. Szegedi és budapesti fizikusok és orvosok fogtak össze, hogy hasznosítsák és továbbfejlesszék az elsőként használt lézereket.

  1. 100% feletti látásélesség érhető el

Bárki lehet sasszemű. A modern látásjavításnak hála mostanra nemcsak 100, hanem akár 125%-os is lehet az ember látása. Vagyis szinte akármilyen jól látott a páciens fénykorában, a femtolézeres szemműtét még annál is jobb látást biztosíthat.

  1. Az öregszeműség is gyógyítható lézerrel

Az öregszeműség (presbyopia) mindenkit utolér. Az öregedéssel járó természetes folyamat során a szemlencse elveszti rugalmasságát, így a közellátás szükségszerűen romlik. Ebbe viszont szerencsére nem kell beletörődni, mostanra már ez a természetesen kialakuló probléma is kezelhető lézerrel.

  1. 10 millió szemet műtöttek már meg a világon femtolézerrel

A magyar ötletből nagy siker lett. A 90-es évek óta több mint 10 millió szemet műtöttek meg világszerte, azaz körülbelül 5 millió ember választotta szike helyett a femtolézeres módszert.

  1. Détár Enikő, Gombos Edina és Tatár Csilla is lézerrel javíttatta a látását

A színpadon és a képernyőn sem praktikus szemüveget vagy kontaktlencsét viselni. Nem minden szerephez illik a szemüveg, a kontaktlencsétől megviselt szem pedig különösen rosszul mutat az esti hírekben. Több magyar híresség döntött már a lézeres szemműtét mellett, így volt ezzel Détár Enikő, Gombos Edina és Tatár Csilla is.

szemmutet

  1. Brad Pitt is ezt választotta

Természetesen a világsztárok között is szép számmal találunk olyanokat, akik a végleges megoldásokat kedvelik jobban. Tiger Woods például soha nem fog percekig hunyorogni, mire meglátja, hova is ütötte a labdát, és Brad Pitt vagy Courtney Cox sem fog szemüveget törölgetni két felvétel között, mert mindhárman a lézeres szemműtétet választották.

  1. Margitszigeti klinikán végezték el az első itthoni femtolézeres beavatkozást

A számos régi történet mellett egy egészen modern is kötődik a Margitszigethez. Az első magyarországi femtolézeres szemműtétet, az európai bevezetéssel szinte egy időben, a kutatásfejlesztésben is résztvevő, margitszigeti Focus Medical klinikán végezték el.

  1. Már a látásjavító műtétekre is vállalnak garanciát

A lézerklinikák szigorú szabályok szerint gyógyítanak. A beavatkozást megelőzően teljesen feltérképezik a páciens állapotát, így fény derül minden olyan betegségre vagy elváltozásra, ami akadályt jelenthet. Csak olyanokat kezelnek, akik teljes mértékben alkalmasak rá, több helyen pedig garanciát is vállalnak a műtétek eredményére. Bizonyos klinikák már akkor térítésmentesen ismétlik meg a beavatkozást, ha nem az előre ígért, írásban vállalt látásjavulást érik el.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.