Utazzunk Korfura, hogy megcsodáljuk Sissi királyné kastélyát

Korfu, a Jón-tenger legészakibb szigete. Még a legforróbb nyári hónapokban is csodálatosan zöld sziget különösen népszerű a turisták körében. A látogatók tömegesen érkeznek ide nyaranta, hogy a homokos strandok kristálytiszta vizében fürödjenek, a tavernákban mulatozzanak és esténként a helyiekkel táncolják át az éjszakát. Az üdülőhelyek többsége halászfalvakból fejlődött ki, megőrizve azok szépségét és hangulatát. A szigetet akár egy hét alatt is könnyen bejárhatjuk.

korfu

A szigethez kapcsolódó legendák

Korfut sokan a Homérosz írásaiban említett Szchériával, Alkinoosz birodalmával azonosítják, ahol a tehetséges phaiák hajósnép lakott és ahol Odüsszeusz szenvedett hajótörést. Hogy valóban léteztek-e ők , nem tudhatjuk pontosan, hisz semmilyen írásos feljegyzés nem tesz említést őslakosokról.

A sziget nevét – görögül Kerkyra – a középkorban kapta, valószínűleg a Korypha (hegycsúcs) szóból származik. Csapadékos klímája miatt az egyik legzöldebb görög sziget, ezért is hívják sokszor smaragd szigetnek.

korfu2

A sziget történelme

Az első feljegyzések Kr. e. 734-ből származnak, ekkor gyarmatosították a szigetet korinthoszi hajósok. Ezután Kerkyra a tengeren zajló kereskedelemnek köszönhetően jelentős befolyásra és gazdagságra tett szert, melyet elsősorban a sziget földrajzi fekvésének köszönhet. Gazdagsága miatt egyéb hatalmak sokasága akarta fennhatósága alá vonni a szigetet az idők folyamán, ami háborúk és csatározások sorozatában sikerült is: a Római Birodalom részeként,  bizánci tartományként,  illetve a velencei uralom alatt.10911Velence csaknem 400 évig uralta a szigetet, a viszonylagos béke időszaka volt ez, egyedül csak a törökkel folyó csatározások zavarták meg a szigetlakók nyugalmát. Korfu jelentős része volt Velencének, így a városállam minden tekintetben mély gyökeret eresztett a szigeten. A kereskedő nemesség teljesen elolaszosodott, csak a parasztok őrizték meg görög anyanyelvüket. Aztán brit protektorátus alá került,de  a görög nemzeti mozgalmakat nem tudták elnyomni, így végül 1864-ben Görögország része lett.

corfu1

A nyaralóhelyek a sziget északi részén

Északon négy jelentősebb város találunk: Sidari, Astrakeri, Roda és Acharavi. Sidari mozgalmas főutcáján sok bevásárló- és szórakozóhely található. Az itt levő strandszakasz lassan mélyülő, kisgyermekes családok számára kifejezetten ideális. Acharavi-Roda nyüzsgő nyaralóhely, gyönyörű természetes homokos strandja 7 km hosszan húzódik és sekély.A vizi sportok kedvelői a strandon sokféle lehetőség közül választhatnak térítés ellenében: szörfözés, vizibiciklizés, vizisíelés, parasailing. A fürdőzés a kristálytiszta tengervízben és a vizisportok teszik örök élménnyé teszik a nyaralást. Nyugaton egészen Sidari hatalmas tengerparti szikláiig, keleten Kassiopi városig elláthatunk. Az ősrégi tavernák mellett tipikus görög kávézókat, éttermeket, és néhány diszkót is találunk a közelben.

Kiváló kiindulópont a sziget felfedezésére és körbejárására. A sziget hossza É-D irányban 58 km, így hamar körbe lehet járni, de érdemes útközben sokszor megállni, megnézni a nevezetességeket.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.