Egyiptom – a fáraók földjére visszatérni kötelező!

Egyiptom örök szerelem és sokan vágyjuk vissza azokat a néhány évvel ezelőtti időket, amikor szinte természetes volt, hogy az ember egyiptomi nyaralásban gondolkodik, sőt akár egy évben többször is; hol egy városnézős-nyaralós, hol pedig akár egy búvárkodós túrát megengedve magának.

Sok víz lefolyt a Dunán, sőt a Níluson is azóta, ami nagyon sok változást hozott az álom desztinációnak számító Egyiptom életében és a miénkben is. Tettünk egy rövid túrát ezért – már amennyiben Egyiptomon belül rövid távon és időn belül megoldható bármi -, hogy megnézzük, mi a helyzet a magyarok által oly kedvelt nevezetességek háza táján és az országban egyáltalán.

Kairóban amúgy augusztusban szokásos 52 fokos rekkenő hőséget tetézte egy több napos homokvihar, amely szinte barnás-szürke ködbe burkolta a gizai piramisok környékét, lehetetlenné téve, hogy az ember igazi, vibrálóan szép napsugaras fotókat készíthessen róla; egyfolytában a kalapjaink és sapkáink után rohangáltunk a szélben, amelyek nélkül viszont garantált az azonnali napszúrás. Szemet kinyitni még napszemüveg mögött sem volt egyszerű, fogaink között csikorgott a homok. Ezzel együtt természetesen lenyűgöző volt a piramisok látványa, a legkisebbikbe be is néztünk. (A belépőjegy a piramisokhoz 80 LE – egyiptomi fontba kerül.)

A fővárost, Kairót is egy fajta ködös-poros lepelbe burkolta a homokvihar. De legalább ilyet is láttunk. A Nílus mentén, a városon belül kellemesebb és hűvösebb volt az idő és a szél sem volt annyira érezhető. Az óváros így is lenyűgöző volt, a középkori mecsetek, régi utcácskák, kicsiny boltok látványa visszarepített minket az időben. Kairóban járva ez kihagyhatatlan élmény.

A városon belüli közlekedés különböző buszjáratokkal könnyen megoldható, az országban máshol is elterjedt mini buszos közlekedés is hasznos, 1,5-3 LE összegért elvisznek a fix útvonalon járó kis buszok bárhová. Kicsit szűkös a hely benne, de célszerű és olcsó. Metró is jár Kairó és Giza között, a jegy ára naponta 1 LE   személyenként.

A város nevezetességei közül kihagyhatatlan még az Egyiptomi Múzeum (belépőjegy 75 LE) amely akár egész napos program is lehet látnivalóinak mennyiségét és gazdagságát illetően ill. a Mohamed Ali mecset, amely rendkívül impozánsan magasodik a citadella tetején.

Az internet a szállodákban nagyrészt csak a recepció környékén elérhető  – néhány helyen fizetés ellenében elérhető a szobákban is, de csak limitált időre. Kapható viszont SIM kártya – kb. 2500-3000 forintnak megfelelő összegért -, amely (majdnem) korlátlan internetezést biztosít és megkönnyíti a kapcsolattartást az otthoniakkal. Érdemes egy plusz telefont vinni hozzá, illetve akinek dual SIM-es a telefonja, annál ez egyszerűen megoldható.

A fővárosból Hurghadára vezetett utunk. Az országon belüli repülőjáratok kényelmesek és olcsók, Hurghadára egy órán belül le is értünk az amúgy 8 órányi buszos út helyett – ami viszont szép és kalandos, hiszen a sivatagot, illetve Suez-től a tengert is láthatjuk a buszból. Kinek-kinek ízlése és ideje szerint érdemes választani.

Hurghadát jól ismerik a magyar utazók, az egykori halászfalu, ma már mintegy 20 kilométer hosszan a tengerparton elterülő nyaralóváros ismerősként köszönt. A város egyre terjed észak és dél felé, a repülőtérről érkezve pedig látjuk, hogy nagyon szép új városnegyedek épültek, ízléses 4-5 emeletes házakkal, üzletekkel. A klasszikus városközpont és főutcája, a Sheraton Road is megszokott látványával és a kedves, megszokott üzletekkel és hotelekkel fogad, ahol nappal, főleg a délelőtti órákban kicsit csendesebb az élet, de délután beindul és este dübörgő night-life fogad minket, kávézók, szórakozóhelyek, éjjel sokáig nyitva tartó boltok tömegével. Érdemes beülni a helyi éttermek valamelyikébe, ahol olcsón meg lehet vacsorázni; az ételek rendkívül ízletesek, mindenhol lehet kapni a helyi és természetesen külföldi jéghideg söröket, finom borokat. A helyi bőráru választék páratlan, kisebb és nagyobb, drágább üzletek és árusaik kínálják portékáikat, az óvárosi piacon ill. bazárban pedig – ami innen mintegy 10 percnyi buszozásra északra van, ugyanezeket sokkal olcsóbban is megkapjuk. A biztonságot illetően az égvilágon semmitől nem kell tartani, lépten-nyomon az út mentén checking pointok (ellenőrző pontok), ahol kis rendőrcsoportok vigyázzák a biztonságot, ellenőrzik az autókat és utasaikat, nem mintha lenne bármitől is tartani az álmos városi kánikulában.

Hurghadán minden vízi sport elérhető, ami csak létezik, a szállodák partjáról és a kikötőből egymás után indulnak a hajók, búvárkodni, sznorkellezni vágyók seregével a Vörös tenger korallzátonyai közé, ahol feltárul a páratlan vízi világ, a színes korall szirtek és halrajok elképesztő változatosságával. Mi is egy napot töltöttünk a közeli Giftun szigeten, amely Maldív szigetekre emlékeztet hófehér homokos partjával, közben pedig két helyen is megálltunk a nyílt vízen, hogy sznorkellezés közben meglessük a korallzátonyok elképesztően gazdag látványát és élővilágát. Betelni vele nem lehet, bármennyi idő kevés.

A kötelező programok közé tartozik Luxor meglátogatása, amely erőltetett ütemben is egész napos program, ez reggel 4 órai indulást és este 10 órás érkezést jelent. Megerőltető, át kell kelni az Arab sivatagon oda-vissza, 4 órás az út egy irányba. De természetesen megéri, a Karnak templom oszlopsorai között sétálni és feltekinteni az itt-ott még színes festményekre életünk egyik legnagyobb élménye lesz, a Níluson áthajózva, a Memnon kolosszusokon át belépni a túloldali holtak városába pedig a rendkívüli program része. Itt találjuk a Királyok völgyét – valamint a túrákon amúgy nem sokat emlegetett királynők és nemes urak völgyét is -, ahová az ókori történelem nagyjait temették. A rekkenő hőségben – itt 52 fokra számítsunk! – kell leballagni, majd visszamászni az egyes király sírokba a hegy belsejében. Ezután még a közeli, a hegy szikláiba faragott, az isteni származásúnak tartott Hatsepsut királynő halotti templomát is megnézzük, amely fenségesen tekint le már több ezer éve az előtte elterülő völgyre.

Szöveg és képek: Szeszler Szilvia

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.